Gambija: Jammeh odnio milione dolara i luksuzna vozila

Autoritarni vođa Jammeh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela države pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Barrow (Reuters)

Savjetnik novog predsjednika Gambije tvrdi kako je bivši lider te afričke države Yahya Jammeh posljednjih sedmica na vlasti ispraznio državnu kasu, ukrao na milione dolara i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Savjetnik Mai Ahmad Fatty je to novinarima rekao u Senegalu, gdje novi predsjednik Adama Barrow još uvijek čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Prazne kase

Fatty je rekao kako će se predsjednik „vratiti kući što je prije moguće“.

Jammeh je odnio sa sobom 11,4 miliona američkih dolara, naveo je Fatty, napominjući kako su to do sada uspjeli otkriti.

„Gambija je finansijski ojađena. Kase su bukvalno ispražnjene. Takvo je činjenično stanje. To je potvrđeno i u Ministarstvu finansija i u Centralnoj banci Gambije“, kazao je Fatty.

Jammeh je ranije, tokom nedjelje, odletio iz gambijske prijestolnice Banjula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine riješio otići u egzil.

Pritisak susjednih država

Pozivajući se na očevice, Reuters prenosi kako su vojne jednice zapadnoafričkih zemalja ušle u glavni grad Gambije u sklopu operacije dovođenja na vlast legalno izabranog predsjednika.

Autoritarni vođa Jammeh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela države pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Barrow.

Izabrani predsjednik Gambije Adama Barrow položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susjednom Senegalu.

Izvor: Agencije