Gallupovo istraživanje: Kako je vladao Barack Obama

Pedeset osam posto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o predsjedniku Baracku Obami na kraju njegovog drugog mandata.

Prema istraživanju američke agencije Gallup, rejting koji je Obama imao u sedmicama nakon prošlogodišnjih izbora najveći je od njegovog “zlatnog” razdoblja tokom prve godine njegovog predsjedničkog mandata.

Ta agencija je 2. i 3. januara pitala građane SAD-a smatraju li da je odlazeći američki predsjednik ostvario napredak, održao isti nivo ili nazadovao u različitim kategorijama tokom posljednjih osam godina.

Najveći pozitivan rezultat Obama je ostvario u poboljšanju situacije za LGBT-populaciju: 68 posto ispitanika odgovorilo je kako smatra da je Obama ostvario napredak u toj kategoriji, dok je 16 posto njih reklo da je nazadovao.

Pozitivnu ocjenu američkih građana Obama je dobio i u pitanjima energije, klimatskih promjena i ekonomije.

S druge strane, većina ispitanika smatra da je Obama vodio pogrešnu politiku u pitanjima rasne trpeljivosti, kriminala i federalnog duga.

Poređenje sa Bushem

Obama je ostvario bolji rezultat od svog prethodnika Georgea Busha u 12 kategorija prema istraživanju Gallupa.

Kad je u pitanju ekonomija, Obamin ukupan rezultat od +6 neuporedivo je bolji od Bushevih -82.

Osim ekonomije, Amerikanci smatraju da je bolje od Busha upravljao pitanjima zdravstvene zaštite, energije, obrazovanja, klimatskih promjena, imigracije te položaja SAD-a u svijetu.

S druge strane, pod Bushevom vladavinom situacija je bila bolja s aspekta terorizma, rasnih odnosa, kriminala i odbrane, odnosno vojske.

Izvor: Al Jazeera