Galjani o hapšenju kod manastira: Ne prejudicirati rezultate istrage

Tužiteljica Valbona Disha Haxhosaj rekla je kako su ispunjeni svi uvjeti za određivanje pritvora (Arhiva)

Osnovno tužilaštvo u Peći sumnja kako se jedan od četvorice uhapšenih kod manastira Visoki Dečani borio u Siriji, dok je drugi pokušao otputovati na Bliski istok, ali je spriječen i vraćen na Kosovo, prenose prištinski mediji.

Glavni tužitelj Agron Galjani izjavio je za Al Jazeeru kako ne može govoriti o pisanju kosovskih medija da se jedan od uhapšenih borio u Siriji, a drugi pokušao otputovati na Bliski istok, te i da ne želi prejudicirati rezultat istrage

Četvorica uhapšenih pojavila su se jučer pred Osnovnim sudom u Peći, ali je proces protiv njih prekinut zbog završetka radnog vremena suda.

Kosovski mediji prenose kako tužilaštvo u Peći još nije pribavilo dokaze da su osumnjičeni, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, željeli izvršiti teroristički napad, već se za sada terete za posjedovanje oružja bez dozvole.

Iznoseći odbranu, osumnjičeni su priznali da su posjedovali oružje i naveli da su krenuli kampirati u planinama Dečana.

Tužiteljica Valbona Disha Haxhosaj rekla je kako su ispunjeni svi uvjeti za određivanje pritvora i navela kako osumnjičeni mogu biti odgovorni i za oružani napad na kuću jednog Srbina u selu Berkovo, u opštini Klina na dan kada su uhapšeni.

Kalašnjikov i pištolj

U odluci o provođenju istrage navodi se kako je prilikom hapšenja u blizini manastira Visoki Dečani u automobilu osumnjičenih pronađen kalašnjikov sa 20 metaka i jedan pištolj.

Četvorica naoružanih muškaraca uhapšeni su kod manastira Visoki Dečani u zajedničkoj akciji kosovske policije i Kfora u subotu oko 21 sat.

Javnost je o tome preko društvenih mreža prvi obavijestio iguman Sava Janjić koji je kazao kako je riječ o četvorici kosovskih Albanaca iz Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice.

Kosovska policija tvrdi da osobe uhapšene ispred manastira nemaju veze sa terorizmom.

Izvor: Al Jazeera i agencije