Gaddafijevi lojalisti zauzeli Bani Walid

Bani Walid, baza moćnog Warfallah plemena, jedan je od posljednjih libijskih gradova koji se predao tokom ustanka kojim je zbačen Gaddafi (EPA)

Pristalice zbačenog i ubijenog libijskog vođe Muammara Gaddafija preuzeli su kontrolu nad gradom Bani Walid nakon sukoba sa grupom lojalnom novoj vladi u kojem su poginule četiri osobe, javljaju novinske agencije koje citiraju svjedoke.

Stanovnici grada, koji se nalazi 200 kilometara jugoistočno od prijestonice Tripolija, kazali su kako su se grupe sukobile u ponedjeljak i koristile teško naoružanje, uključujući i protivtenkovsko oružje kalibra 106 milimetara, te da je 20 osoba povrijeđeno.

Ovaj napad je prva veća akcija Gaddafijevih lojalista otkako je on zbačen s vlasti i ubijen.

„Između 100 i 150 muškaraca sa teškim oružjem napada. Zatražili smo od vojske da intervenira, ali su nas ministarstvo odbrane i vladajuće Nacionalno tranzicijsko vijeće (NTC) ostavili na cjedilu“, kazao je Mahmud Warfelli, glasnogovornik lokalnog vijeća Bani Walida.

„Napadači su preuzeli kontrolu i podigli zelenu zastavu na nekim važnim distriktima u centru grada“, kazao je, govoreći o zastavi iz vremena Gaddafija.

„Mi smo upozoravali na ovo u protekla dva mjeseca.“

Bani Walid, baza moćnog Warfallah plemena, jedan je od posljednjih libijskih gradova koji se predao tokom ustanka kojim je zbačen Gaddafi prošle godine. Mnogi u tom području se još uvijek protive novoj državnoj administraciji.

Nasilne demonstracije

Nasilje u Bani Walidu je prvi put izbilo kada su članovi grupe 28. maj uhapsili neke od Gaddafijevih lojalista.

To je izazvalo pristalice bivšeg lidera, koji je uhvaćen i ubijen i oktobru, da napadnu sjedište grupe u gradu, prenosi stanovnik Bani Walida koji je želio ostati anoniman.

„Masakrirali su muškarce na vratima sjedišta paravojnih snaga“, rekao je.

Fathi Baja, visokopozicionirani član NTC-a, izjavio je kako vozila hitne pomoći nisu mogla evakuirati povrijeđene zbog „snajperista postavljenih u školi i džamiji na lokalitetu napada“.

Dodao je kako su Gaddafijevi lojalisti kasnije uzeli svo teško naoružanje iz sjedišta NTC-a i da su zapalili glavnu zgradu lokalnog vijeća.

„Jučer su dijelili letke na kojima je pisalo ‘Vratit ćemo se uskoro i istjerat ćemo ove pacove'“, rekao je.

NTC već ima problema sa kontroliranjem nasilnih demonstracija u Benghaziju i ostavkom drugorangiranog zvaničnika.

Izvor: Agencije