Oglasi

Gaddafijev sin u februaru pred sudom

Ministarstvo pravde Libije sapćilo da će suđenje Gaddafijevom sinu i bivšem šefu njegove Obavještajne službe početi čim se završi saslušanje.
Saifu želi suditi i Međunarodni krivični sud, ali ga libijski zvaničnici odbijaju izručiti ovom sudu u HaguReuters - Arhiva

Saif al-Islam, sin bivšeg libijskog lidera  Muammar Gaddafija, bit će izveden pred sud u februaru, saopćio je libijski ministar pravde Salah Maraghani na državnoj televiziji.

U saopćenju se navodi da će suđenje Saifu i bivšem šefu Obavještajne službe Abdullahu al-Senussiju početi čim se završi proces njihovog ispitivanja.

Suđenje je bilo zakazano za septembar prošle godine, ali je pomjereno zbog Senussijevog izručenja Libiji iz Mauritanije.

Tužilaštvo se nadalo da će od njega dobiti informacije koje će moći iskoristiti protiv Gaddafijevog sina, prenosi agencija RIA novosti.

Saif al-Islam (40) bio je očekivani nasljednik svog oca na čelu Libije i aktivno je učestvovao u pokušajima gušenja pobune u 2011. godini.

Strah od suda u Libiji

Saifa su u novembru te godine uhvatili pripadnici opozicionih snaga, uz pomoć NATO-a, poslije sedmomjesečnog građanskog rata, a Gaddafi je uhvaćen i ubijen nedaleko od svog rodnog grada Sirta 20. oktobra.

Saifu želi suditi i Međunarodni krivični sud (MKS), ali ga libijski zvaničnici odbijaju izručiti sudu u Hagu.

Advokati Gaddafijevog sina tražili su da mu se sudi pred MKS-om, pošto strahuju da bi u Libiji mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, iako mu libijski zvaničnici obećavaju fer suđenje.

U aprilu prošle godine tužitelj MKS-a Luis Moreno-Ocampo je izjavio da ovaj sud ima dokaze koji povezuju Saif al-Islama s nadzorom i planiranjem regrutiranja plaćenika da se bore tokom prošlogodišnjeg ustanka.

"Libijski glavni tužilac ima sve više dokaza koji potvrđuje naša saznanja o umiješanosti Saifa u više krivičnih djela i egzekucija koje je vlastitim rukama izveo", izjavio je tada Moreno-Ocampo.

Izvor: Agencije