Gaddafijev avion u Francuskoj pripada Libiji

Luksuzni avion su u augustu 2011. otkrili libijski pobunjenici u Tripoliju (Reuters)

Lični avion bivšega libijskog diktatora Moammara Gaddafija, stacioniran na jugu Francuske od 2012. godine, ostat će u vlasništvu libijske države, jer je kuvajtska kompanija koja ga je željela zaplijeniti odustala od daljnjeg postupka, izvijestili su advokati obje strane.

Privatna kuvajtska kompanija Al Kharafi & Sons povukla se iz sudske bitke za avion A340 koju je vodila s libijskom vladinom agencijom te odlučila odustati od potraživanja, rekla je francuska advokatica kompanije Remi Barousse.

Sud u Perpignanu, gradu u kojemu se nalazi avion, u odluci od 25. augusta je izvijestio da prihvata odluku kuvajtske kompanije o odustajanju od daljnjeg postupka.

Premještanje aviona

Luksuzni avion koji su u augustu 2011. otkrili libijski pobunjenici u Tripoliju, premješten je 2012. u Francusku, neposredno prije pada Gaddafijevog režima, u skladu s ugovorom o njegovu održavanju potpisanom s Air Franceom.

No, 2015. godine kuvajtska kompanija Al Kharafi je, pozvavši se na odluku međunarodnoga arbitražnog suda u Egiptu, zaplijenila avion.

Nakon nepoštivanja sporazuma potpisanog 2006. s Gaddafijevim režimom, međunarodni arbitražni sud je u martu 2013. kaznio Libiju, odredivši da kompaniji Al Kharafi mora isplatiti 937 miliona dolara odštete, uz kamatu od četiri posto.

Libijska državna služba, takozvano Izvršno tijelo za posebne letove (EASF) usprotivila se oduzimanju aviona stacioniranog u Francuskoj.

Tridesetog novembra sud u Perpignanu donio je odluku u korist libijske države, a kuvajtska kompanije je najprije uložila žalbu, no na kraju je odustala od sudskog procesa.

Izvor: Agencije