Gabriel: UN mora preuzeti vodstvo u rješavanju sirijske krize

Gabriel: 'Američki državni sekretar Tillerson ima aktivnu ulogu u razgovorima o tome kako okončati rat u Siriji' (EPA)

“Zemlje koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, uključujući SAD, podržavaju napore Ujedinjenih nacija da posreduju u pronalaženju političkog rješenja građanskog rata u Siriji“, izjavio je u petak njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

“Jasno je da svi koji smo se sastali želimo političko rješenje i da se to političko rješenje mora postići u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN-a te da tamo ne može biti nikakvih paralelnih pregovora”, rekao je on novinarima nakon sastanka s predstavnicima SAD-a, Saudijske Arabije, Turske, Francuske i Velike Britanije.

Kazao je da američki državni sekretar Rex Tillerson ima aktivnu ulogu u razgovorima o tome kako okončati rat u Siriji, koji se održavaju na rubu sastanka ministara vanjskih poslova G20.

Ruski utjecaj na Vladu Sirije

Svi pogledi bili su upereni prema SAD-u i njegovom pristupu okončanju nasilja u Siriji, obećanju američkog predsjednika Donalda Trumpa te jačanju veza s Rusijom, koja podržava Vladu Sirije pod Assadom.

Govoreći uz Gabriela, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault rekao je da Ženeva ultimativno neće uspjeti ako Rusija ne upotrijebi svoj utjecaj na Vladu Sirije i Iran da zaustave označavanje svih koji se protive Assadu “teroristima”.

U Bonnu se održava konferencija ministara vanjskih poslova zemalja članica G20.

Izvor: Agencije