Gabriel: Suverenitet Katara se mora poštovati

Gabriel je naglasio da Katar spor pokušava riješiti dijalogom (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Njemačke, Sigmar Gabriel, kazao je da suverenitet Katara mora biti poštovan, te je pohvalio “suzdržanost” te zemlje u odgovoru na blokadu koji su nametnule arapske zemlje tokom najgore regionalne diplomatske krize u dužem periodu.

On je ovo kazao u Dohi tokom zajedničke konferencije za novinare sa katarskim kolegom, šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem, koji je naglasio da Katar pokušava spor riješiti dijalogom, ali bez ugrožavanja vlastite nezavisnosti.

“Postoje granice koje ne bi smjele da se pređu, ona o suverenitetu svake zemlje i mora postojati poštovanje za suverenitet ove zemlje”, rekao je Gabriel tokom zadnjeg dana posjete turneje po regiji Zaljeva, što je najskoriji diplomatski napor da se okonča spor.

Osnovni uvjet

“To mora biti osnovni uvjet i kad je to ispunjeno, može se razgovarati i o najtežim pitanjima”, dodao je on.

Gabriel je posjetio Saudijsku Arabiju u ponedjeljak, prije nego što je održao sastanke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru u utorak.

Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i UAE su prekinule diplomatske odnose sa Katarom i nametnule sankcije 5. juna, optuživši tu državu da podržava “terorizam”. Doha je te optužbe odbacila kao “neosnovane”.

Te zemlje su Kataru također nametnule kopneni, pomorski i zračni embargo.

Nakon više od dvije sedmice, četiri zemlje su Dohi dali rok od 10 dana, odnosno do nedjelje navečer, kako bi pristala na listu od 13 zahtijeva u zamjenu za okončanje mjera protiv Katara, a kasnije je taj rok produžen do srijede.

Zahtjevi Dohi

Među zahtjevima upućenim Kataru su gašenje medijske mreže Al Jazeera, zatvaranje turske vojne baze i smanjivanje odnosa sa Iranom.

Katar je u ponedjeljak uručio odgovor Kuvajtu, koji je posrednik u ovom sporu, a predstavnici grupe zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom se danas trebaju sastati u Kairu kako bi razmatrali naredne korake.

Gabriel je novinarima u Dohi rekao da Njemačka neće zauzimati strane u ovom sporu, ali je pohvalio odnos Katara prema krizi, podsjetivši na višestruke pozive Dohe na dijalog kako bi se došlo do rješenja.

“Katar je iskazao suzdržanost u reakciji na blokadu”, rekao je Gabriel novinarima u Dohi. “Nadamo se da će i drugi odgovoriti u sličnom duhu”.

Nemoguće je ispuniti zahtjeve koje su Dohi uručili Saudijska Arabija i njeni saveznici, kaže Al Thani

Katarski ministar vanjskih poslova je kazao da je njegova zemlja posvećena “borbi protiv terorizma”.

“Kataru je pitanje borbe protiv terorizma glavni prioritet. To je pitanje nacionalne sigurnosti ne samo za državu Katar, već i za cijelu regiju. Međutim, nepravedna opsada koju su nametnule druge države pod izgovorom borbe protiv terorizma je potpuno lažna i izmišljena”, rekao je on novinarima.

On je također rekao da je nemoguće ispuniti zahtjeve koje su Dohi uručili Saudijska Arabija i njeni saveznici.

“Lista je nerealistična i neprovodiva”, rekao je katarski ministar vanjskih poslova. “Nije stvar u terorizmu, već se govori o gašenju slobode govora”.

Među zahtjevima su oni da Katar ugasi medijsku mrežu Al Jazeera, da se zatvori turska vojna baza i da se smanje odnosi sa Iranom.

Odgovor Katara

Al Jazeerin novinar Jamal Elshayyal je sa konferencije za novinare u Dohi javio da katarski ministar vanjskih poslova nije dao nikakve informacije o sadržaju zvaničnog katarskog odgovora na zahtijeva.

“Svi pokušavaju saznati šta je tačno Katar odgovorio na te zahtjeve”, rekao je on.

“Ministar vanjskih poslova je rekao da nije u mogućnosti da ponudi detalje u vezi odgovora, ali je u osnovi jasno naglasio… da su spremni da razgovaraju sa susjedima o pitanjima poput finansiranja ‘terorizma’, ali da nisu spremni da razgovaraju o pitanjima suvereniteta ili slobode izražavanja i slobode govora”.

Prilika za Zaljev

Ranije u utorak je Gabriel održao razgovore sa prestolonasljednikom UAE-a, kad je rekao da je kriza u Zaljevu prilika za regiju da ojača borbu protiv finansiranja “terorizma”.

“Mi očito dijelom stav Emirata da bilo koji oblik finansiranja terorizma ili ekstremizma i pružanja utočišta ekstremistima mora da se okonča. Dijelimo stav da sve ovo utječe na cijelu regiju i da u ovoj krizi postoji šansa za cijelu regiju”, rekao je on novinarima, prije nego što je dodao da se ne radi “o dovođenje u pitanje katarskog integriteta ili suvereniteta”.

“Ovo je za na Evropljane veoma važno pitanje, jer je Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja za nas garancija stabilnosti i sigurnosti u regiji”, dodao je Gabriel.

Izvor: Al Jazeera i agencije