Gabriel poručio Iranu: Poštujte ljudska prava

U Iranu se održavaju antivladini protesti desetina hiljada ljudi, što su najveće demonstracije od 2009. godine (AP)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog smrti najmanje 12 demonstranata tokom protesta u Iranu i pozvao iransku Vladu da poštuje ljudska prava.

U Iranu se već danima održavaju antivladini protesti desetina hiljada ljudi, što su najveće demonstracije od 2009. godine u toj državi.

“Pozivamo iransku Vladu da poštuje prava demonstranata na okupljanje i mirno izražavanje svog mišljenja”, naveo je Gabriel, prenosi AP.

On je dodao kako je, poslije nedavnih sukoba na ulicama iranskih gradova, “najvažnije da se sve strane uzdrže od nasilnih akcija”.

Novi Trumpov komentar

Američki predsjednik Donald Trump je ocijenio kako je u Iranu stiglo “vrijeme za promjene”#.

“Iran nije uspio u svakom pogledu, uprkos jako lošem sporazumu sklopljenom s administracijom [bišeg američkog predsjednika] Baracka Obame”, ocijenio je.

“Veliki iranski narod već je godinama izvrgnut represiji. Gladan je hrane i slobode. Bogatstvo Irana je zaplijenjeno, kao i ljudska prava. Vrijeme je da se to promijeni.”

Ovo je treći put od petka da američki predsjednik kritizira iranski režim.

Moskva: Unutrašnja stvar Teherana

Rusija smatra kako su masovni protesti u Iranu unutrašnja stvar te zemlje i nada se kako tamošnja situacija neće dovesti do krvoprolića, saopćilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“To je unutrašnje pitanje Irana. Izražavamo nadu da se situacija neće razvijati po scenariju krvoprolića i nasilja”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Vanjsko miješanje koje destabilizira situaciju je, kako se dodaje, neprihvatljivo, prenosi agencija Tass.

Izvor: Agencije