Gabriel: Njemačka nije evropski blagajnik

Njemačka će ove godine primiti čak milion izbjeglica, najavio vicekancelar Gabriel (EPA)

Njemački vicekancelar izjavio je da ta zemlja više nije spremna da bude evropski blagajnik. Sigmar Gabriel poručuje da je Evropa kao cjelina dovedena u pitanje.

“Ono što sada proživljavamo mnogo više ugrožava Evropu nego grčka ekonomska kriza. Također je jasno da, ukoliko ne postignemo dogovor, evropsko srednjoročno finansijsko planiranje neće imati nikakav značaj”, kazao je Gabriel.

Gabriel objašnjava kako Njemačka ne može sama riješiti problem izbjeglica “za polovinu svijeta”.

Dodao je da Njemačka nije spremna da bude evropski blagajnik “dok su svi voljni da učestvuju ako dobiju novac, ali ne i kada treba da preuzmu odgovornost. Ako se ovo nastavi, to će biti kraj ovakvog načina finansiranja”, istakao je on.

Gabriel je izjavio da se Evropska unija osramotila nakon što ministri unutrašnjih poslova država članica nisu postigli sporazum o planiranim kvotama za 120.000 izbjeglica.

Milion izbjeglica

On je jučer rekao kako će Njemačka ove godine primiti čak milion izbjeglica, što je više od dosadašnje zvanično predviđene cifre od 800.000.

Planiranoj raspodjeli izbjeglica iz preopterećenih zemaja na vanjskim granicama Unije, kao što su Italija, Grčka i Mađarska, usprotivile su se Češka Republika, Slovačka, Rumunija i sama Mađarska.

Sve članice su dale formalni pristanak samo na raniji prijedlog za relociranje 40.000 tražilaca azila iz Grčke i Italije u naredne dvije godine.

Ističući kako je i ukupno razmatranih 160.000 izbjeglica “samo kap u okeanu”, Gabriel se založio da se fondovi za pomoć EU iskoriste kao sredstvo pritiska na države članice da bi prihvatile obavezujući sistem kvota.

Tu ideju su prethodno iznijeli predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kao i njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

Izvor: Al Jazeera i agencije