Gabriel: Nema više rizika od rata zbog krize u Zaljevu

Njemačke obavještajne agencije će učestvovati u naporima da se razjasne optužbe katarskih susjeda, kazao je Gabriel (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova više ne vidi rizik od vojne eskalacije u sporu u Zaljevu unatoč ljutitoj reakciji četiri arapske nacije na odgovor Katara na krizu.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, koji su nametnuli blokadu Kataru zbog navodne podrške te zemlje terorizmu, objavile su u srijedu saopćenje u Kairu, u kojem su navele da je odgovor Katara na njihove zahtjeve za okončanje krize “neozbiljan”.

Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je kazao da iako je reakcija zvučala oštro, nisu spomenuti brojni zahtjevi koji su originalno traženi.

Gabriel je posjetio Saudijsku Arabiju, Katar i posrednika Kuvajt ove sedmice, dok su Saudijci i ostali pokušavali da izoliraju Katar zbog navodne podrške ekstremizmu.

On je kazao da će njemačke obavještajne agencije učestvovati u naporima da se razjasne optužbe katarskih susjeda.

Gabriel je za radio Deutschlandfunk u četvrtak kazao da postoji sporazum da Katar “otvori sve svoje knjige” njemačkim obavještajnim agencijama “ako budemo imali pitanja o određenim ljudima ili strukturama”.

Prekid veza

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su objavili 5. juna da prekidaju veze sa Katarom zbog podrške “terorizmu”, nakon čega su uputili listu od 13 zahtjeva. Katar negira te optužbe.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adela l-Jubeir je kazao na konferenciji za novinare održanoj u egipatskoj prijestolnici da “bojkot [Katara] ostaje na snazi”.

Četiri arapske države ipak nisu najavile nove sankcije, ali je Jubeir kazao da će “poduzeti mjere u odgovarajuće vrijeme”.

Ministar vanjskih poslova UAE-a, Anwar Gargash, u poruci na Twitteru je napisao da predviđa dodatnu izolaciju Katara.

Među zahtjevima su da Doha okonča podršku Muslimanskoj braći i da zatvori Al Jazeeru.

Saudijska Arabija i njeni saveznici nisu kazali koje bi naredne korake mogli poduzeti, ali postoji zabrinutost za širi embargo koji bi naškodio ekonomiji Katara.

Izvor: Al Jazeera