Oglasi

Gabriel ne vidi Tursku u EU

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel ne vidi Tursku kao članicu EU-a do kraja svoje političke karijere.
Gabriel je oštro kritizirao kancelarkin pristup u rješavanju izbjegličke krizeReuters

Nemački vicekancelar Sigmar Gabriel izjavio je da ne vidi da će Turska ući u EU tokom njegove političke karijere.

Gabriel je istakao da EU neće biti u poziciji da primi Tursku, čak i kad bi ta zemlja sutra ispunila sve zahtjeve i uslove za prijem, prenosi Reuters.

"S obzirom na stanje u kojem smo, mi nismo u poziciji čak ni da primimo grad-državu", rekao je Gabriel, lider Socijaldemokrata (SPD), manjeg partnera u vladi Angele Merkel.

On je dodao da je jedan od logističkih problema velika populacija Turske od oko 79 miliona.

"Kako bi to funkcionisalo u EU, koja  trenutno gubi jednu od svojih najvažnijih članica, koja je uzdrmana, i ne zna kako da se reorganizuje", upitao je on.

Turska je započela pregovore u prijemu u EU još 2005. godine.

Brexit politički, a ne ekonomski problem

Ukoliko Brexit bude loše sproveden, a druge zemlje počnu da slijede primjer Velike Britanije, Evropa će završiti u kanalizaciji, izjavio je Sigmar Gabriel.

"Brexit je loš, ali neće naškoditi ekonomiji koliko neki strahuju - već je više psihološki i veliki politički problem", rekao je Gabriel na konferenciji za novinare, navodeći da "svijet sada gleda Europu kao nestabilan kontinent", prenosi Reuters. 

"Ako sprovedemo Brexit na pogrešan način, naćićemo se u velikoj nevolji", rekao je on. 

Njemački vicekancelar je dodao da je neophodno, već sada, osigurati da Britanija prilikom izlaska iz EU ne zadrži prednosti članstva, kako je drugi ne bi pratili, već da mora da preuzme i svoje odgovornosti zbog napuštanja Unije.

Konzervativci podcjenili izazov integrisanja

Gabriel je izjavio danas da su konzervativci predvođeni kancelarkom Angelom Merkel "potcijenili" izazov inetgrisanja rekordnog priliva migranata u Nemačku.

Gabriel je vicekancelar, ministar privrede i lider Socijaldemokrata - koalicionog partnera u vladi Angele Merkel, i njegove kritike dolaze u vrijeme kampanje za republičke i regionalne  izbore u Berlinu zakazane za sljedeću godinu, navodi Reuters.

"Stalno ponavljam da je neizvodljivo da Njemačka primi milion ljudi svake godine", rekao je Gabriel u intervju televiziji ZDF.

Šef Saveznog zavoda za migraciju i izbjeglice je za današnji Bild procijenio da Njemačka ove godine očekuje priliv od ukupno 300.000 migranata. 

Na odvojenoj konferenciji za novinare, Gabriel je danas rekao da "postoji gornja granica koja određuje dokle situacija može biti kontrolisana".

"Primili smo 300.000 djece školskog uzrasta, a Njemačka nije uspjela da ih integriše u školski sistem, jer mi nemamo toliko nastavnika" rekao je Gabrijel i istom prilikom kritikovao slogan Angele Merkel "Možemo mi to" (Wir sćaffen das) koji je ona usvojila prošle godine na početku migrantske krize i u više navrata ga ponavljala.

Isto mišljenje deli Marcus Soeder, član Hrišćanske socijalne unije, koji je istakao da je potrebno da se "nekoliko stotina hiljada migranata vrati nazad u roku od tri godine, pre nego što u Nemačku dovedu i svoje porodice".

Nacistima srednji prst

Gabriel je izjavio danas da je napravio grešku kada je nedavno javno pokazao srednji prst pristalicama ekstremne desnice, jer je, kako kaže, to trebalo da učini sa obje ruke.

"Napravio sam samo jednu grešku - nisam koristio obje ruke", rekao je Gabriel u intervjuu za ZDF, prenio je AP.

Gabriel je srednji prst pokazao grupi neonacista u centralnom njemačkom gradu Salcgiteru, a taj gest je naišao na različite reakcije.

Na videosnimku se vidi kako desetak desničara drži plakate na kojima optužuju njemačku kancelarku Angelu Merkel da je "izdajica svoje rase" i hvale Gabrielovog pokojnog oca, nacistu.

Gabriel, šef SPD-a, stranke lijevog centra, prvo se nasmijao demonstrantima, a onda im je pokazao srednji prst i okrenuo se.

Dok su na društvenim medijima neki osudili njegovu gestu, mnogi su je pohvalili, a jedan korisnik Facebooka je komentarisao: "Volio bih da mogu ovo da lajkujem mnogo više puta."

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.