G7 obustavlja naplatu dugova najsiromašnijih zemalja

Korona virus
Obustavom naplate duga siromašne zemlje dobit će mogućnost da finansiraju svoje potrebe nastale zbog pandemije (EPA)

Ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) obvezali su se da će obustaviti naplatu dugova najsiromašnijih zemalja barem do kraja ove godine, sukladno ranijem stavu G20, prenosi Beta.

“Obvezujemo se da ćemo provesti inicijativu za obustavljanje servisiranja dugova koju su odobrili G20 i Pariški klub [15. travnja]”, navodi se u priopćenju nakon videokonferencije ministara skupine G7, koju čine Njemačka, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Bit će obustavljene službene naplate bilateralnog duga siromašnih zemalja, čime će one dobiti mogućnost da financiraju svoje socijalne, zdravstvene i druge potrebe nastale zbog pandemije, navodi se u priopćenju.

Naglasak na najsiromašnijima i najosjetljivijima

Ministri su naveli da će nastaviti unaprjeđivati međunarodni ekonomski odgovor na pandemiju COVID-a 19, stavljajući naglasak na najsiromašnije i najosjetljivije zemlje.

Kriza je “pojačala postojeće osjetljivosti zbog duga u brojnim zemljama s niskim prihodima, čime se naglašava važnost održivosti duga i transparentnosti dugoročnog financiranja razvoja”, stoji u priopćenju.

Ministri financija i šefovi središnjih banaka G20 – industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta – 15. travnja odobrili su privremeno obustavljanje servisiranja duga najsiromašnijih zemalja.

Poziv kreditorima da se pridruže

Oni su se dogovorili o koordiniranom pristupu, što je odobrio i Pariški klub, neformalna grupa vjerovnika iz 19 zemalja.

Svi službeni bilateralni kreditori sudjeluju u toj inicijativi i G20 je pozvala privatne vjerovnike da se pridruže, kako prenosi Beta.

Izvor: Agencije