G7 i internetske kompanije blokiraju terorističku propagandu

'Internet je važno sredstvo regrutovanja, uvježbavanja i radikalizacije stranih boraca', poručeno je sa skupa (Reuters)

Zemlje G7 i velike internetske kompanije složile su se o planu kojim bi trebalo blokirati sadržaje terorističkog karaktera, objavila je Italija, koja trenutno predsjedava grupom G7.

Predstavnici Googlea, Facebooka i Twittera te ministri unutrašnjih poslova zemalja G7 okupili su se na Ischiji, italijanskom otoku blizu Napulja, gdje je donesena odluka o zajedničkoj provedbi plana djelovanja u cilju blokade “sadržaja terorističkog karaktera”, kazao je novinarima italijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

Grupu 7 (G7) čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Regrutovanje boraca 

“Ovo je prvi put da se zemlje G7 i predstavnici glavnih internetskih operatera i društvenih mreža sastaju za istim stolom”, rekao je Minniti, podsjećajući da je internet “važno sredstvo regrutiranja, uvježbavanja i radikalizacije stranih boraca”.

“Susret s internetskim operaterima bio je više nego zadovoljavajući”, nastavio je on, izrazivši žaljenje zbog činjenice što grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) cirkulira internetom “kao riba u vodi”.

Sudionici sastanka G7 razgovarali su i o prijetnji koju predstavljaju strani borci u bijegu nakon pada nekoliko uporišta ISIL-a u Iraku i Siriji.

Izvor: Agencije