G7 daje 20 miliona dolara za gašenje požara u Amazoniji

Pod međunarodnim pritiskom Brazil je poslao dva aviona, koja su iznad prašume izbacila velike količine vode (EPA)

Skupina G7 obećala je na samitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, “plućima planeta”, potvrdili su francuski i čileanski predsjednik, Emmanuel Macron i Sebastian Pinera, prenosi AFP.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumljavanje, koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

“Inicijativa za Amazoniju” objavljena je drugog i posljednjeg dana samita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji, koje je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Brazil poslao dva aviona da gase požare

Macron je stanje u Amazoniji postavio prioritetnim pitanjem samita i u subotu pozvao na mobilizaciju svih snaga u borbi protiv požara i naporima za pošumljavanje.

“Moramo konkretno odgovoriti na poziv šume koja danas gori u Amazoniji. Francuska će, također, u roku nekoliko sati, ponuditi konkretnu pomoć svoje vojske u tom području”, istaknuo je Macron.

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji.

Pod međunarodnim pritiskom Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules, koji su iznad prašume izbacili desetke tisuća litara vode.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šume.

Izvor: Agencije