Oglasi

G7 daje 20 miliona dolara za gašenje požara u Amazoniji

Stanje u Amazoniji postavljeno je kao prioritetno pitanje samita G7 i svi su pozvani na mobilizaciju u borbi protiv požara i naporima za pošumljavanje.
Pod međunarodnim pritiskom Brazil je poslao dva aviona, koja su iznad prašume izbacila velike količine vodeEPA

Skupina G7 obećala je na samitu u Biarritzu 20 milijuna dolara i hitno slanje zrakoplova za gašenje požara koji bukte u Amazoniji, "plućima planeta", potvrdili su francuski i čileanski predsjednik, Emmanuel Macron i Sebastian Pinera, prenosi AFP.

Osim zračne flote, G7 je postigao dogovor i o srednjoročnoj pomoći za pošumljavanje, koji će biti finaliziran na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna i koju treba odobriti Brazil, kao i rad s nevladinim organizacijama i lokalnim stanovništvom.

"Inicijativa za Amazoniju" objavljena je drugog i posljednjeg dana samita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velilke Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji, koje je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Brazil poslao dva aviona da gase požare

Macron je stanje u Amazoniji postavio prioritetnim pitanjem samita i u subotu pozvao na mobilizaciju svih snaga u borbi protiv požara i naporima za pošumljavanje.

"Moramo konkretno odgovoriti na poziv šume koja danas gori u Amazoniji. Francuska će, također, u roku nekoliko sati, ponuditi konkretnu pomoć svoje vojske u tom području", istaknuo je Macron.

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji.

Pod međunarodnim pritiskom Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva zrakoplova C-130 Hercules, koji su iznad prašume izbacili desetke tisuća litara vode.

Kritičari optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šume.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.