Oglasi

Fule: Ugrožen euroatlanski put Makedonije

Komesar za proširenje EU-e poslao pismo makedonski liderima i pozvao ih da pronađu kompromisno rješenje za krizu.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule uputio je pismo premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom i predsjedniku opozicionih Socijaldemokrata, Branku Crvenkovskom.

Fule političare poziva da pronađu kompromisno rješenje, kako bi Makedonija nastavila euroatlanski put. Takođe ističe da je spreman da doputuje u Makedoniju u svako vrijeme, ali dodaje da se uslovi njegove posjete kreiraju od strane političara u toj zemlji.

Inače, evropski komesar je otkazao planiranu posjetu Skoplju zbog političke krize u Makedoniji.

Fule pozvao političare na kompromis

Glasnogovornik evropskog komesara za proširenje Peter Stano je kazao da je pismo makedonskim liderima upućeno zbog nastojanja da se vodeći političari aktiviraju na što bržem i uspješnijem rješavanju političke blokade i zastoja u integracijama.

Premijer 'spreman za dijalog'

„U pismu liderima Fule izražava duboku zabrinutost zbog nedostatka progresa u rješavanju političkog zastoja u zemlji. Komesar poručuje da rješenje krize treba da se pronađe u Skoplju, poziva lidere da nastave napore ka pronalasku rješenja za sadašnju krizu na osnovu političkog dijaloga i kompromisa. Poziva ih i da brzo postignu kompromis da bi se zemlja vratila na euroatlanski put, koji je ugrožen u ovom momentu“, kazao je glasnogovornik Stano.

Na pismo evropskog komesara odgovorili su iz kabineta premijera Gruevskog, izvijestila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Oni kažu da i pored otvorenosti, spremnosti za dijalog i kompromis, sa strane opozicije nailaze na neozbiljni i neracionalni pristup“, javila je Smilevska.

Iz Socijaldemokratskog saveza, međutim, kažu da ne odstupaju od zahtjeva da se lokalni izbori odlože za jedan mjesec i da, ako opozicija osvoji više glasova, vlast organizira prijevremene parlamentarne izbore u septembru.

Izvor: Al Jazeera