Fule: Crna Gora mora stati ukraj kriminalu

Na izborima u Crnoj Gori će učestvovati 13 političkih subjekata (Al Jazeera)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule kazao je da je pred Crnom Gorom još dosta posla na putu ka Evropskoj uniji, a posebno će biti potrebno više konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

On je, u autorskom tekstu u “Pobjedi” objavljenom u srijedu, kada će Evropska komisija objaviti godišnji izvještaj o napretku država regije na putu ka Evropskoj uniji, naveo kako je neophodno da se putem ustavne reforme dodatno ojača nezavisnost crnogorskog pravosuđa.

“To su pitanja koja su do te mjere važna za Crnu Goru i EU da će se nalaziti u fokusu pregovaračkog procesa od samog početka pa do kraja, jer je neophodno omogućiti dovoljno vremena da bi reforme bile vidljive i opipljive”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, novo rukovodstvo Crne Gore, nakon predstojećih izbora koji su zakazani za nedjelju, morat će zadržati zamah u reformama.

“Stremeći punopravnom članstvu Crne Gore u EU i imajući u vidu njenu prošlost i budućnost, morat će sa istom posvećenošću voditi zemlju kroz proces transformacije”, ocijenio je Fule.

“Ostanite odlučni. Članstvo u EU-u je pred vama”, zaključio je on.

Bolji kvalitet života

U Nikšiću, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović izjavio je da Crna Gora, kao lider u regiji, ne smije dozvoliti da odgovornost za njenu budućnost dođe u ruke onih koji su sve učinili da je ne bude kao države, prenosi Tanjug.

Ðukanović je rekao da je Crna Gora nekada bila prepoznata kao najmanje razvijena od svih bivših jugoslovenskih republika, a danas se prepoznaje kao lider na Zapadnom Balkanu.

Crna Gora, kao lider na Balkanu, više ne može zalutati balkanskim bespućem, ali to konkurenti iz opozicije kao da ne žele da vidjeti, već kad nemaju dovoljno svog kvaliteta pokušavaju ocrnjivanjem svega u državi naglasiti onu sliku kakvom bi sebe željeli predstaviti, kazao je Ðukanović na predizbornom skupu u Nikšiću.

On je rekao kako očekuje da građani Crne Gore na izborima 14. oktobra donesu pametnu odluku, koja će omogućiti da ta država i dalje ide naprijed.

Kao najvažniji zadatak istakao je unapređenje kvaliteta života svakog građanina, dok je kao najveći problem istakao nezaposlenost.

Ðukanović je naveo da, prije svega, treba ozbiljno raditi na ekonomskom razvoju, obećavši da će, ukoliko pobijedi na izborima, tokom četverogodišnjeg mandata otvoriti 40.000 novih radnih mjesta.

Milić: Zaustaviti pljačku

U Kotoru, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić kazao je da su izbori 14. oktobra prilika za nužne promjene u Crnoj Gori, odnosno za stavljanje tačke na pljačku te države.

On je na predizbornom skupu SNP-a kazao kako jedino ta stranka može obezbijediti da Crna Gora bude ekonomski jaka, politički stabilna, socijalno odgovorna i međunarodno poštovana država.

Milić je poručio svima koji žele promjene Crnoj Gori da su dobrodošli da sa SNP-om taj posao započnu na parlamentarnim izborima, prenose podgorički mediji.

“Za nas promjene znače da sudija u Crnoj Gori jednog jutra ustane i pođe na posao svjestan da niko nema pravo da ga zove, naređuje mu i utiče na njegove odluke”, naveo je Milić.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori bit će deveti od uvođenja višepartijskog sistema, odnosno treći nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Na izborima će učestvovati 13 političkih subjekata – sedam koalicija, pet stranaka i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mjesto u crnogorskom Parlamentu.

Pravo glasa na izborima imat će 514.055 građana Crne Gore.

Izvor: Agencije