Fukuyama: Jačanje desnice u EU-u loše za zapadni Balkan

'Smanjenjem atraktivnosti evropskih integracija izgubit će se i volja za reformskim procesima', objasnio je Fukuyama (Arhiva)

Jačanje desnice na predstojećim izborima za Evropski parlament imalo bi višestruko loše posljedice po regiju zapadnog Balkana, ocijenio je za Tanjug jedan od najpopularnijih političkih mislilaca i teoretičara današnjice, Amerikanac Francis Fukuyama. 

“To neće biti dobro zato što će populisti sigurno željeti da se ništa ne mijenja, a tako neće podržati ni daljnje širenje Evropske unije”, odgovorio je on na pitanje šta bi jačanje desnice na predstojećim izborima za EP značilo za proces proširenja i zapadni Balkan.

“Jačanje desnice sigurno će usporiti proces proširenja”, uvjeren je.

Međutim, dodaje da ishod predstojećeg glasanja neće značiti i kraj priče o širenju EU-a.

‘Manje volje za reformskim procesima’

Ukazuje da jačanje desnice zbog toga neće biti dobro za zapadni Balkan jer je, ističe, upravo evropska perspektiva poticala reforme u zemljama regije.

“Smanjenjem atraktivnosti evropskih integracija izgubit će se i volja za reformskim procesima”, objasnio je Fukuyama.

Fukuyama je u četvrtak u Beču održao predavanje u organizaciji austrijske novinske agencije APA i Instituta za humanističku nauku.

Francis Fukuyama profesor je političke ekonomije, historičar, sociolog i pisac globalnog bestselera Kraj historije i posljednji čovjek.

Intenzivno se bavi temama demokratizacije i međunarodne političke ekonomije.

Izvor: Agencije