Fukushima: Isteklo 12 tona radioaktivne vode

Radioaktivna voda se u procesu reciklaže dekontaminira i vraća u reaktore radi njihovog hlađenja (Reuters)

Blizu 12 tona radioaktivne vode iscurilo je iz oštećene nuklearne centrale Fukushima, a dio je najvjerovatnije došao do mora, saopćeno je na internetskoj stranici tokijske elektroenergetske kompanije Tepco.

Kompanija Tepco objasnila je da je curenje primijećeno u četvrtak ujutro iz cijevi spojenih za privremeni sistem za dekontaminaciju i da je izlivena voda već prošla određene procese čišćenja.

Tragovi cezija i radioaktivnog joda registrirani su u zemljištu, morskoj vodi kao i u namirnicama ne samo u oblasti Fukushima već i u okolnim regijama.

Ta voda ranije je upotrebljavana za hlađenje oštećenih reaktora, u kojima je došlo do topljenja jezgra nakon prestanka rada sistema za hlađenje, oštećenog u naletu cunamija u martu prošle godine.

Radioaktivna voda se u procesu reciklaže dekontaminira i vraća u reaktore radi njihovog hlađenja.

“Naši stručnjaci su potvrdili da je došlo do curenja na jednom spoju cijevi”, izjavio je zvaničnik kompanije Tepco i dodao kako je moguće da je dio vode, koji je bio van postrojenja, istekao u okean.

Vlada demantirana

Zaposlenici u Fukushimi otkrili su curenje i zaustavili dalje istjecanje vode, ali izgleda da nije bilo moguće spriječiti izlijevanje u Pacifik.


Protesti protiv nuklearki [AFP/Getty]

Do curenja radioaktivne otpadne vode dolazi često iz ove nuklearne centrale, oštećene nakon razornog zemljotresa i cunamija 11. marta prošle godine.

Tim incidentima demantirane su i tvrdnje Vlade iz decembra, da su oštećeni reaktori u Fukushimi i situacija vezana uz nuklearku sada pod kontrolom.

U sličnom incidentu prošlog mjeseca blizu 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sistema za dekontaminaciju, a približno 80 litara otišlo je u okean, prema podacima operatora Tepco.

Nakon katastrofe, najveće poslije Černobila 1986. godine, japanske vlasti evakuirale su stanovništvo iz okoline centrale u prečniku od 20 kilometara.

Tragovi cezija i radioaktivnog joda registrirani su u zemljištu, morskoj vodi kao i u namirnicama ne samo u oblasti Fukushima već i u okolnim regijama.

Izvor: Agencije