Fukushima: Iscurila radioaktivna kišnica

Nije bilo odmah jasno kako je kontaminirana voda dospjela iz rezervoara (EPA)

Kompanija koja rukovodi japanskom nuklearnom elektranom Fukushima saopćila je u utorak da su četiri tone kišnice, koja je “možda kontaminirana”, iscurile tokom prenosa radioaktivne vode između rezervoara u postrojenju.

Tokyo Electric Power pokušava zadržati kontaminiranu vodu u nuklearki Fukushimi, pošto je utvrđeno da je 300 tona radioaktivne vode iscurilo iz jednog od rezervoara, prenijela je agencija Reuters.

Glasnogovornik kompanije TEPCO izjavio je da nije bilo odmah jasno kako je kontaminirana voda dospjela iz rezervoara i da se provjerava nivo radijacije kišnice u postrojenju.

Nuklearka Fukushima pretrpjela je trostruko topljenje reaktora i nuklearnu eksploziju vodonika poslije zemljotresa i pratećeg tsunamija u martu 2011. godine.

Dekontaminacija vode

TEPCO je u ponedjeljak objavio da je ponovo pustio u rad sistem za dekontaminaciju radioaktivne vode, koji je bio blokiran komadićem gume nakon samo nekoliko sata rada.

“Jedinica C sistema ALPS vraćena je u režim rada u ranim jutarnjim satima”, napisala je kompanija TEPCO i dodala da ” nadzor nije otkrio nikakvih nepravilnosti”.

“Napredni sistem za obradu tekućina bio je prvi put testiran u martu, no nije dobro radio, te je nekoliko mjeseci bio blokiran. Sistem je ponovno bio pušten u rad u utorak i zaustavljen je nakon manje od jednog dana rada. Komadić kaučuka bio je zaboravljen u rezervoaru i blokirao je pumpu”, objasnio je TEPCO.

ALPS je dizajnirala japanska grupa Toshiba, a on bi trebao uklanjati šezdesetak radioaktivnih elemenata iz vode iz koje je već odstranjen cezijum 134/137, a koja je uskladištena u stotinama rezervoara na mjestu elektrane koja je teško bila oštećena u tsunamiju, što je izazvalo istjecanje radioaktivnosti u okoliš.

Izvor: Agencije