Fudbalski asovi odali počast Boškovu

Predsjednik FSS-a predložio je da neka od najvećih i najljepših ulica ili trgova u Novom Sadu dobije ime po Vujadinu Boškovu (Jaroslav Pap / Tanjug)

Legendarni srpski fudbaler i trener Vujadin Boškov sahranjen je danas na mjesnom groblju u Begeču, nadomak Novog Sada. Prema ličnoj želji, ispraćen je uz muziku tamburaša, koji su svirali njegove dvije omiljene pjesme: “Kad sam bio mlađan lovac” i “Tiho noći”.

Ujedno, u čast Vujadina Boškova, članovi lovačkog društva “Fazan” iz Begeča, čiji je bio član, ispalili su dva počasna plotuna.

Na sahrani su prisustvovali i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, generalni sekretar Nogometnog saveza Hrvatske Zorislav Srebrić, sin bivšeg predsjednika Sampdorije Andree Mantovanija – Enrico, zatim delegacija madridskog Reala predvođena Emiliom Butraguenom i Joseom Antoniom Camachom, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi.

Od legendarnog igrača i trenera oprostili su se i Dragan Džajić, Momčilo Vukotić, Ilija Petković, Slobodan Santrač, Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon, Zoran Filipovic, Siniša Mihajlović, Miroslav Tanjga, Albert Nađ i Srećko Katanec.

Boškov je preminuo u nedjelju u Novom Sadu u 83. godini, poslije duge i teške bolesti.

Komemorativna sjednica

Prethodno je na Veterniku u sportskom centru, koji nosi ime Vujadina Boškova, održana komemoracija, na kojoj je, između ostalog, pročitano i pismo predsjednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Josepha Blattera, a prvi je o Boškovu govorio predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić.

“Otišao je u večnost poslednji član velikog olimpijskog tima iz Tamperea. Boškov je svojim igrama i ponašanjem zaslužio da bude jedan od prvih posleratnih asova koji je dobio dozvolu da ode u inostranstvo. Do sada smo govorili da imamo Miljana i Vujketa, a sada smo ostali i bez počasnog predsednika FŠ i bez počasnog selektora”, rekao je Karadžić, podsjećajući da je Boškov 2001. godine proglašen počasnim selektorom, te da će u njegovu čast biti organizirano neko od takmičenja.

Karadžić je predložio da neka od najvećih i najljepših ulica ili trgova u Novom Sadu dobije ime po Vujadinu Boškovu, navodi agencija Tanjug.

Simbol Vojvodine

Predsjednik Odbora za pripremu proslave 100. rođendana fudbalskog kluba Vojvodina Radivoje Radosav, inače član generacije kluba na čijem čelu je kao tehnički direktor bio Vujadin Boškov, rekao je da se fudbal u Novom Sadu igra nešto više od jednog vijeka, a da je Boškov najveće ime.

Tu tvrdnju je potkrijepio činjenicama da je Boškov za Vojvodinu odigrao 512 utakmica i da je 57 puta nosio dres sa državnim grbom.

Autor knjige Vujke – jedan jedini i novinar Miroslav Gavrilović istakao je da su tri najveće sportske ljubavi Vujadina Boškova bile Vojvodina, Real Madrid i Sampdorija, naglasivši da je novosadski klub, ipak, imao posebno mjesto u njegovom srcu.

“Kada god se kaže Vojvodina, pomisli se na Vujadina Boškova, a kada se kaže Vujadin Boškov, pomisli se na Vojvodinu”, kazao je Gavrilović.

Predsjednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić rekao je da je Boškov bio uspješan u svemu što je radio.

“Bio je sjajan kao fudbaler, možda još uspešniji kao trener, i sve što je radio, radio je ozbiljno i dobro. I bila je privilegija poznavati ga”, rekao je Džajić Tanjugu.

Legendarni fudbal Partizana Momčilo Vukotić rekao je da je sa Boškovim sarađivao u trenerskoj komisiji i da se lično uvjerio o kakvom izvrsnom stručnjaku i čovjeku je riječ.

“Vujke je slavu srpskog fudbala pronosio širom Evrope i jedan je od najuspešnijih stručnjaka bivše SFRJ”, istakao je Vukotić i dodao da broj ljudi koji je došao na ispraćaj u Novi Sad najbolje svjedoči koliko je Boškov bio cijenjen.

Izvor: Agencije