Fudbaleri tužili ABC zbog rasizma

Christopher Johnson (desno) jedan je od igrača koji su podigli tužbu (Wikipedia)

Dvojica Afroamerikanaca iz Nashvillea podigla su tužbu protiv televizijske stanice ABC i producenata popularnog reality showa “The Bachelor” (Neženja) i “The Bachelorette” (Savršena nevjesta) zbog rasne diskriminacije.

Tužbu su podigli igrači američkog fudbala Nathaniel Claybrooks i Christopher Johnson.

Oni tvrde kako u proteklih 10 godina i ukupno 23 sezone, koliko je do sada ova emisija emitirana u SAD-u, nikada u glavnim ulogama nisu bile tamnopute osobe.

Tužba je najavljena i protiv televizije Warner Horizon, Next Entertainmenta, produkcije NZK, te izvršnog producenta Michaela Fleissa.

Show “The Bachelor” prvi put je emitiran na ABC-u 2002. godine, a priča se vrti oko mladoženje koji između dvadesetak djevojaka mora izabrati onu pravu.

Odvedeni ustranu

Ženska verzija ove emisije prvi put je prikazana godinu dana kasnije.

Igrači NFL-a Claybrooks i Johnson tvrde da su otišli u hotel “Nashville” na audiciju za ulogu mladoženje, gdje ih je neko iz organizacije showa povukao ustranu te ih potom pustio, ne dopuštajući im pristup audiciji.

Claybrooks i Johnson tvrde da ih niko iz showa nije poslije nazvao, ali da nisu ni iznenađeni takvim postupkom, jer niti jedan nebijelac nije učestvovao u tom showu.

Nejasno je da li se ikad jedan Afroamerikanac, osim Clybrooksa ili Johnsona, ili Azijat prijavio na audiciju za ovaj show.

Izvor: Agencije