FT: Korekcija granica Srbije i Kosova zaslužuje opreznu podršku

Od 1999. godine i usvajanja rezolucije 1244, o Kosovu se u UN-u raspravljalo svaka tri mjeseca (EPA)

Američki i europski dužnosnici sve su “zagrijaniji”, a Berlin “omekšava” stav o ideji moguće korekcije granica i zamjene teritorija kao rješenju za kosovski problem, piše Financial Times.

U analizi pod naslovom “Balkanski plan koji zaslužuje opreznu podršku” taj list bavi se pitanjem rizika i dobrobiti ideje predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija o mogućoj korekciji granica i razmjeni teritorija kao rješenju za dugogodišnji kosovski problem.

“Rješenje konfliktnih situacija često od čelnika zahtijeva hrabre korake, čak i one koji su nekad bili tabu. U ovom slučaju, ako predsjednici mogu postići dogovor, potencijalna dobrobit za Srbiju, Kosovo i širu regiju dovoljna je da se zasluži oprezna međunarodna podrška. Američki i europski dužnosnici sve su ‘zagrijaniji’ za taj plan. Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala ideju, izgleda da i pozicija Berlina postaje mekša”, navodi se u tekstu.

Mijenjanje granica vrlo opasno

Financial Times podsjeća kako je povijest pokazala da je “diranje” granica na Balkanu opasnije nego u bilo kojem drugom dijelu Europe, ali i da se Vučić i Thaci kreću prema ključnom sporazumu u cilju normaliziranja odnosa “nekadašnje jugoslavenske republike i njezine nekadašnje pokrajine”, što uključuje upravo korekciju granica i razmjenu teritorija.

Navodi se i kako bi sporazum značio napredak Srbije prema članstvu u Europskoj uniji, a Kosovu izlazak iz “međunarodnog limba”, u kojem je od proglašenja neovisnosti 2008.

Istovremeno, dogodio bi se nastavak eurointegracijskog procesa cijele regije i ojačao zamah rješavanja kompliciranih pitanja pokrenut dogovorom Atene i Skoplja o imenu Makedonije.

Upozoravaju i na moguće “zamke” koje bi takav dogovor mogao imati, a koje se odnose na nastavak etničkih podjela u regiji.

Opasnost po Bosnu i Hercegovinu

“Najopasnija potencijalna posljedica mogla bi biti ohrabrivanje drugih čelnika i naroda s područja bivše Jugoslavije, prije svih Srba iz Bosne i Hercegovine, da prepravljajuju granice koje im se ne sviđaju”, navode u Financial Timesu.

U analizi se navodi kako još nisu poznati svi detalji plana, a Vučića i Thacija pozivaju da transparentnije predstave svoje ideje.

“Ključno je da EU i druge države, ako postoji proboj, isprate to odgovarajućim priznanjem i podrškom. To bi omogućilo da dogovor potakne mir i stabilnost, a ne ponovne podjele u problematičnoj regiji”, zaključuje britanski list.

Izvor: Agencije