FT: Evropa na Balkanu ponavlja greške iz prošlosti

Naročito treba nagraditi sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije, navodi 'Financial Times' (EPA)

Evropski lideri ponovo prave greške na Zapadnom Balkanu međusobnim takmičenjem ili tretiranjem ove regije kao zabačeno područje koje je nebitno njenim suštinskim problemima, ili pak kao močvaru od koje se bogatiji i stabilniji zapad Evrope mora izolirati, navodi se u autorskom tekstu Financial Timesa.

“Dešavanja iz posljednjih 200 godina pokazala su kako nijedan od ovih pristupa nije ispravan – zapravo, oni završe s daleko više probleme. Bila bi tragedija za Evropsku uniju da ponovi greške prošlosti”, dodaje se.

Tekst je posvećen odnosu EU-a prema Sjevernoj Makedoniji, Albaniji te ostatku regije, koji priželjkuje uključenje u evropsku porodicu.

FT podsjeća kako je prošla godina od kako su Grčka i Sjeverna Makedonija potpisali historijski dogovor kojim se okončava 27-godišnji spor oko imena te kako je ovo rijedak diplomatski uspjeh na Balkanu.

Najnemirnija regija u Evropi

“Sada ponovo EU manevrira kako bi odgodila početak pregovora o pristupu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nakon odgode prošle godine, to je ponovo prolongirano sa ove sedmice do oktobra. Ova odgoda je za žaljenje. Postavljanje ovih država na put ka članstvu nije vitalno samo za održavanje provođenja reformi, već i za slanje poruke široj regiji, najnemirnijoj u Evropi da vrata EU-a ostaju otvorena”, piše list.

Premda je Evropska komisija isporučila novu preporuku prošlog mjeseca za početak razgovora s obje države, evropske prijestolnice oklijevaju zbog antimigrantskih stavova i “umora od proširenja”.

“Parlament Njemačke je odgodio bilo kakvu odluku do septembra; Donji dom holandskog Parlamenta odbio je početak pregovora s Albanijom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron više voli posvetiti pažnju internim reformama EU-a i jačanju eurozone, ali strahuje da bi novi pregovori o članstvu mogli biti iskorišteni protiv njega na domaćoj sceni.”

No, naročito treba nagraditi sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije, navodi FT i ističe kako je Vlada premijera Zorana Zaeva pokazala veliku hrabrost i investirala veliki politički kapital u dogovor s Atinom.

“Iako je sporazum na čvrstom tlu međunarodnog prava, još dobija kritike i u Sjevernoj Makedoniji i u Grčkoj, gdje će biti održani izbori narednog mjeseca. Jaka podrška EU-a kroz otvaranje pregovora sa Skopljem pomogla bi učvršćenju dogovora.”

Ističe se kako je i Albanija napravila značajan napredak u reformama, iako “njena mreža organiziranog kriminala ostaje evropski problem”, navodi se u tekstu i dodaje kako premijer Edi Rama nije ispunio visoka očekivanja koja su nekada iskazana.

Utjecaj Kine, Rusije i Turske

“Ovo bi moglo biti opravdanje da se prvo otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom. Ali, razmak ne bi trebao biti predug, jer bi moglo doći do jačanja tenzija u Albaniji i među etničkim Albancima u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.”

Financial Times ističe kako bi početak pregovora o članstvu, “koji bi mogli trajati godinama”, mogao biti najbolji način osiguranja nastavka reformi.

“Šansa neće postojati uvijek. Zatvorena vrata će prekinuti napore država da ispune EU standarde vladavine i ekonomije. I ekonomija je, također, jak argument. Trgovina između EU-a i šest država Zapadnog Balkana iznosila je lani 54 milijarde eura; kompanije iz EU-a su najveći investitori u regiji. Veći pristup evropskim tržištima trebao bi unaprijediti životni standard i stabilnost.”

Ukazuje se kako EU na Zapadnom Balkanu ima rivale u obliku država kao što su Kina, Rusija i Turska, koje “žele proširiti svoj utjecaj u regiji, što bi moglo imati opasne posljedice, navodi Financial Times.

Izvor: Agencije