Frontmenu Iron Maidena uručeno priznanje počasnog građanina Sarajeva

Dickinson je kazao kako priznanje ne zaslužuje on nego građani Sarajeva koji su toliko propatili tokom rata (Fena)

Frontmenu kultnog britanskog benda Iron Maiden Bruceu Dickinsonu u subotu je u Sarajevu uručeno priznanje kojima je proglašen počasnim građaninom tog grada, a ono mu je dodijeljeno u znak zahvalnosti zbog činjenice da je tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazao solidarnost sa stanovnicima bosanskohercegovačke prijestolnice koje je tada bila pod opsadom srpskih snaga.

“Sjajno je vidjeti da moja posjeta od prije 25 godina toliko znači ovom gradu i građanima. Svi ste svjedočili strašnom ratu u Sarajevu, vi ste bili tu, ja sam samo jednom. Velika mi je čast primiti ovu nagradu, koju želim da podijelim sa svima vama koji ste bili u Sarajevu za vrijeme opsade”, kazao je Dickinson, prenosi Fena.

Ovakva priznanja gradska uprava u pravilu dodjeljuje u povodu obilježavanja 6. aprila kao Dana Grada Sarajeva i oslobođenja Sarajeva od nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Priznanje za građane

Dickinson je u Sarajevu boravio nekoliko dana u decembru 1994. godine. U taj je grad došao s jednim humanitarnim konvojem iz Splita. Zajedno sa svojim saradnicima basistom Chrisom Daleom, bubnjarom Alexom Elenom i gitaristom Alexom Dicksonom je tada u Sarajevu održao i koncert u okviru turneje na kojoj je su promovirali album “Balls to Picasso”.

U subotu je kazao kako priznanje ne zaslužuje on nego građani Sarajeva koji su toliko propatili tokom rata, prenosi Hina.

Nagradu mu je uručio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je kazao da je dolazak Dickinsona u Sarajevo 1994. godine bio jedan od trenutaka u kojem su oni koji su bili u opkoljenom gradu znali da će Sarajevo preživjeti, i Bosna i Hercegovina.

“Danas smo formalizirali ono što sve Sarajlije osjećaju u svojim srcima”, rekao je Skaka.

Gradonačelnik Skaka kazao je kako Sarajlije trajno duguju zahvalnost osobama poput Dickinsona jer su oni svojom podrškom i dolascima u grad tokom rata pokazali solidarnost s ljudima koji pate kada je to bilo najpotrebnije.

Izvor: Agencije