Frontex uskoro na granicama zemalja zapadnog Balkana

Misija Frontexa će pomagati albanskoj policiji u kontroli granice, rekao je Fabrice Leggeri (EPA)

Izvršni direktor Evropske agencije za graničnu bezbednost – Frontex Fabrice Leggeri izjavio je da će ta služba uskoro imati svoje patrole i na granicama drugih zemalja u regionu zapadnog Balkana, osim na grčko-albanskoj granici, čiji je mandat počeo u sredu.

On je u utorak prisustvovao na svečanosti u Tirani povodom početka posmatračke misije Frontex duž cele granične linije između Albanije i Grčke.

Leggeri je za albanske medije kazao da postoji dugogodišnja saradnja Evropske unije i Albanije, kao i da od 2016. godine Frontex ima mogućnost da proširuje svoje aktivnosti i u zemljama koje nisu članice Unije.

“Proširenje naše operacije i u Albaniji predstavlja politička odluka EU-a. Uskoro ćemo imati slične granične kontrole i u drugim zemljama na zapadnom Balkanu, ali Albanija je prva u regionu“, naglasio je Leggeri.

Bolji monitoring ilegalne imigracije

Kako je kazao, misija Frontexa na grčko-albanskoj granici biće operativni akter, koji će pomagati albanskoj graničnoj policiji putem posmatranja i kontrole.

Fokusirani su na ilegalnu trgovinu ljudima, ilegalne prelaze, ilegalne imigracije, uključujući sve kriminalne aktivnosti koje mogu da se otkriju na granici, što je u saglasnosti sa mandatom misije.

“Cilj je bolji monitoring ilegalne imigracije, koja kreće iz Grčke ka severnim delovima Albanije. Takođe postoje aktivnosti poput prekogranične nedozvoljene trgovine. Želimo da pomognemo albanskim snagama zaduženim za sprovođenje zakona i pograničnim vlastima”, kaže izvršni direktor Frontexa.

Leggeri je dodao da Frontex na albansko-grčkoj granici počinje misiju sa 50 graničnih oficira, koji dolaze iz 12 zemalja članica EU-a, koji raspolažu sa tehničkom opremom i patrolnim vozilima.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji potreba, broj pripadnika misije će biti povećan.

Izvor: Agencije