Frontex dolazi na granicu Srbije i Evropske unije

Sporazum će pomoći Srbiji u upravljanju njenim granicama, smatraju u Frontexu (EPA)

Vijeće Evropske unije usvojio je danas sporazum o saradnji u upravljanju granicama između Srbije i Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex).

U Briselu navode da je riječ o važnom dijelu ukupne strategije upravljanja granicama Unije, koja za cilj ima borbu protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Predsjedavajući Vijeća Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, navodi da je isti sporazum potpisan i s Crnom Gorom.

“Bliska suradnja s našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracijskim izazovima s kojima se suočavamo”, kaže Božinović, prenosi Tanjug.

Nagla promjena migracijskih tokova

U Vijeću EU-a objašnjavaju da će taj sporazum omogućiti Frontexu da pomogne Srbiji u upravljanju njenim granicama, osigurati sprovođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u dijelovima zemlje koji graniče s Unijom.

Naglašava se da su te aktivnosti usmjerene na rješavanje problema ilegalne imigracije, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala, i da mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Zaključuje se da će sporazum stupiti na snagu čim budu završene potrebne procedure u Srbiji.

Izvor: Agencije