Freiburg: Suđenje izbjeglicama optuženim za grupno silovanje

Slučaj grupnog silovanja u oktobru prošle godine izazvao je velik šok u javnosti (EPA)

U Freiburgu je počelo suđenje jedanaestorici mladića, mahom izbjeglica iz Sirije i Iraka, optuženih da su u oktobru 2018. u tom njemačkom gradu brutalno silovali osamnaestgodišnju djevojku.

Mladići u starosnoj dobi između 18 i 30 godina terete se da su 18-godišnjoj njemačkoj državljanki u oktobru prošle godine u jednoj diskoteci u Freiburgu u piće stavili nepoznatu tvar. 

Nakon toga je skupina 11 osumnjičenih, od kojih su osmorica sirijski državljani te po jedan državljanin Iraka, Alžira i Njemačke, oštećenu grupno silovala u grmlju blizu diskoteke. 

Prvooptuženi je  22-godišnji sirijski državljanin Majid H. koji je prvi silovao žrtvu i zatim ostale poticao na silovanje. 

Javnost bila šokirana

Njegov advokat je prije suđenja pročitao izjavu po kojoj se njegov branjenik ne osjeća krivim u smislu optužbe i javnost je optužio da izricanje „presude bez suđenja“. 

Majid H. Je otprije poznat vlastima i za njim je u trenutku silovanja bio izdan nalog za hapšenjem. 

Vlasti sumnjaju da je u djelu sudjelovao i 12. počinitelj za kojim se još uvijek traga. 

Slučaj grupnog silovanja u oktobru prošle godine izazvao je velik šok u javnosti zbog činjenice da su za djelo osumnjičeni izbjeglice koje su zaštitu od rata u Siriji potražili u Freiburgu. 

U Freiburgu je 2016. silovana i ubijena jedna studentica, a počinitelj je izbjeglica iz Afganistana koji je zbog toga osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. 

Izvor: Agencije