Freedom House: London prodaje špijunski softver ‘represivnim zemljama’

Britanski špijunski softver progoni opoziciju u UAE-u i drugim zemljama (Getty Images)

Britanska nevladina organizacija otkriva da je London prodao “represivnim” zemljama, kako ih je opisala, među kojima su Saudijska Arabija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein, uređaje za prisluškivanje, špijunski softver i drugu opremu za presretanje telekomunikacija koja bi se mogla koristiti za špijuniranje opozicionara.

Uprkos zakonima koji zabranjuju Velikoj Britaniji izvoz sigurnosne opreme u zemlje koje bi to mogle koristiti za provođenje unutrašnje represije, britanski ministri su u proteklih pet godina potpisali ugovore vrijedne više od 75 miliona britanskih funti (oko 95 miliona dolara) o izvozu takve opreme u 17 “neslobodnih” zemalja, kako ih je ocijenila britanska nevladina organizacija Freedom House.

Organizacija Freedom House navodi da je UAE imao najveću korist od ovih ugovora, jer je vrijednost licenci koje je ta zemlja dobila od 2015. godine dostigla 11,5 miliona funti (14,5 miliona dolara), prenosi britanski list The Independent.

List navodi, pozivajući se na organizacije za zaštitu ljudskih prava u Velikoj Britaniji, da je Britanija dobila reputaciju zemlje koja ne provodi odgovarajuće provjere kome je prodala oružje, dok je opoziciona Laburistička stranka pozvala vladu da pokaže da radi na poštivanju pravila koja je sebi postavila protiv naoružavanja diktatora.

Procjena rizika

“Vlada ima zakonsku i moralnu dužnost osigurati da izvoz iz Britanije druge zemlje ne koriste za potrebe unutrašnje represije, pogotovo ako te zemlje već imaju historiju prepunu maltretiranja političkih protivnika i podrivanja demokratskih sloboda”, izjavila je laburistička ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry, prenosi Independent

Thornberry je zahtijevala da se pod hitno otkrije način na koji se procjenjuju rizici koji mogu nastati prodajom ove opreme takvim zemljama i kako se spomenuta oprema u konačnici koristi.

U odgovoru na ove optužbe, glasnogovornik vlade je rekao: “Vlada ozbiljno shvata svoje izvozne odgovornosti i sve izvozne dozvole procjenjuje u skladu sa strogim kriterijima za licenciranje”. Ističe da njegova zemlja “neće izdavati izvozne dozvole strani koja se ne pridržava ovih standarda”.

Međutim, Oliver Feeley-Sprague, direktor programa za policijske, vojne i sigurnosne poslove Amnesty Internationala u Velikoj Britaniji, optužio je London da ne provodi odgovarajuće procjene rizika prilikom prodaje ove opreme, dodajući da je vladina kontrola na “lošem glasu” zbog donošenja pogrešnih odluka.

U tom kontekstu skrenuo je pažnju na hapšenja i zatvaranja mnogih branitelja ljudskih prava u zemljama kao što su Saudijska Arabija i UAE, pozivajući londonsku vladu da bude veoma oprezna u procjeni rizika mogućeg nezakonitog korištenja britanske telekomunikacijske tehnologije protiv aktivista za ljudska prava, novinara i mirnih opozicionih ličnosti u tim zemljama.

Izvor: Agencije