Frauke Petry odustala od kandidature na izborima

Frauke Petry, Bjoern Hoecke, AfD, Njemačka
Petry je u predsjedništvu stranke osigurala dvije trećine glasova za Hoeckeovo izbacivanje (drugi s desna) (Reuters)

Frauke Petry, jedna od čelnica Alternative za Njemačku (AfD), objavila je da neće predvoditi kampanju te stranke za izbore koji se održavaju 24. rujna, što je iznenađujući potez koji bi mogao ići u korist ‘mainstream’ stranaka. 

Petry, zaštitno lice AfD-a, ovom šokantnom odlukom napušta vrh stranke koja je oštetila konzervativce Angele Merkel na regionalnim izborima, no koja danas možda ne predstavlja toliku prijetnju kancelarki i njezinoj utrci za četvrti mandat na čelu Njemačke. 

Najava čelnice AfD-a dolazi dan nakon što je izazvala kontroverze kad je za idući kongres iznijela prijedlog o mogućnosti koaliranja njezine stranke u budućnosti.

Pad popularnosti

Tada je ustvrdila da neki drugi istaknuti članovi AfD-a, poput Alexandra Gaulanda, žele da njihova stranka ostane “fundamentalno” oporbena. 

Petry je u video poruci na svom Facebook profilu odbacila da je svrha njezinog prijedloga bila to da ona postane vodeći kandidat stranke. 

“Kako bi stala na kraj svim spekulacijama po tom pitanju, koristim priliku da u ovoj video poruci jasno poručim da nisam dostupna ni za samostalnu vodeću kandidaturu, ni za sudjelovanje u vodstvu stranke”, poručila je Petry. 

Ankete pokazuju kako će AfD osvojiti dovoljno glasova za ulazak u Bundestag na izborima u rujnu.

No, ta protuimigrantska stranka je od kraja prošle godine izgubila trećinu svojeg biračkog tijela zbog pada broja dolazaka migranata, međusobnih sukoba unutar stranke i kontroverzi oko stava o nacizmu. 

Petry je istaknula kako je odlučila ne kandidirati se na izborima jer je važno da AfD raspravi o pitanjima poput njezinog prijedloga buduće strategije stranke bez da u to budu upletena osobna pitanja.

Thomas Jaeger, politolog sa sveučilišta u Koelnu, smatra kako će nasljedniku Frauke Petry biti teško imati javni utjecaj i količinu pozornosti kao ona.

Kandidat krajnje desnice će i dalje uspjeti uvesti AfD u parlament, no odbit će neke glasače, smatra stručnjak. 

“Sve te stranke koje su izgubile na anketama, a to su zapravo sve, će dobiti nekoliko postotnih bodova, svaka u svojoj mjeri”, ističe Jaeger. 

‘Obračun’ s Hoeckeom

AfD će o svojem budućem vodstvu odlučivati na skupu koji se idućeg vikenda održava u Koelnu.

Njemački magazin Der Spiegel piše kako su se protivnici Petry prošlog tjedna na tajnom sastanku okupili oko Alexandra Gaulanda, 76-godišnjeg publicista, te Alice Weidel, 38-godišnje ekonomistice.

Petryini istomišljenici iz stranke žele izbaciti Bjoerna Hoeckea, jednog od veterana te političke grupe koji je berlinski Memorijal Holokaustu prozvao “spomenikom srama” te je rekao da knjige iz povijesti moraju biti promijenjene kako bi se više usredotočile na njemačke žrtve nacizma. 

Petry je u predsjedništvu stranke osigurala dvije trećine glasova za njegovo izbacivanje, no Hoecke ima podršku krajnje desnog krila stranke te o njegovoj sudbini odlučuje stranački arbitražni odbor. 

Anketa Forsa koja je objavljena u srijedu tvrdi kako će AfD na izborima osvojiti osam posto glasova, što je više nego dovoljno za ulazak u Bundestag za koji je potrebno pet posto glasova.

Izvor: Agencije