Francuzi uskoro preuzimaju beogradski aerodrom

Federic Mondoloni je istakao da je to dobar projekat i investicija vrijedna više od milijardu eura (Al Jazeera)

Francuska kompanija VINCI će koncesiono preuzeti beogradski aerodrom “Nikola Tesla” za nekoliko sedmica, izjavio je ambasador Francuske u Beogradu Frederic Mondoloni.

“Stvari se odvijaju dobro i idu naprijed. Hvala Vladi Srbije što je odabrala Francusku, to je odličan projekat, u kojem svi dobijaju. Aerodrom ostaje Srbiji, ali Francuzi će biti koncesionari 25 godina”, rekao je Mondoloni za beogradske medije, prenosi Tanjug.

Istakao je da je to dobar projekat i investicija vrijedna više od milijardu eura.

“Sve se odvija prema ugovoru iz marta i zvanično preuzimanje koncesije će biti u narednim sedmicama, kako je predviđeno ugovorima. Tu nema problema”, naglasio je Mondoloni.

Žele praviti beogradski metro

Podsjetio je da će u Beogradu, u saradnji s francuskim partnerima, biti realiziran i projekat za sređivanje deponije u Vinči vrijedan 400 miliona eura i izrazio nadu da će francuske kompanije učestvovati i u izgradnji metroa.

Mondoloni je kazao da francuska preduzeća posluju u Srbiji i da bi trebala biti još prisutnija.

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno–sletne staze.

Ukupna nominalna vrijednost transakcije je 1,46 milijardi eura.

Izvor: Agencije