Francuzi ubrzali povlačenje iz Afganistana

Francuski vojnici deminiraju prostor u blizini njihove baze u Naghlu (Reuters)

Francuska vojska napustila je u utorak Kapisu, zadnju pokrajinu u Afganistanu u kojoj se borila i u kojoj je izgubila najviše vojnika, u okviru ubrzanog povlačenja iz zemlje.

Posljednjih 400 francuskih vojnika raspoređenih u toj nestabilnoj pokrajini, sjeveroistočno od glavnog grada Afganistana, počelo je odlaziti u konvoju iz Nijraba, zadnje baze u kojoj su boravili Francuzi u Kapisi.

Od približno 2.200 francuskih vojnika trenutno prisutnih u Afganistanu, njih skoro 700 će se, kao posljednje “borbene snage”, vratiti u svoje kasarne u Francuskoj do kraja godine, prema vojnom izvoru.

Do iduće godine u Afganistanu će ostati samo 1.500 francuskih vojnika. Hiljadu njih organizirat će vraćanje francuskih vozila i kontejnera iz Afganistana, prije nego i sami krenu kućama u ljeto 2013, rekao je pukovnik Guillaume Leroy, glasnogovornik francuske vojske.

Slovenski vojnici odlaze

Nakon tog roka i na neodređeni broj godina francusko prisustvo u Afganistanu ograničit će se na 500 vojnika, aktivnih u programima osposobljavanja ili saradnje, prema istom izvoru.

Osim 50 trenera koji rade u Wardaku, zapadno od Kabula, preostali francuski vojnici bit će stacionirani u glavnom gradu Afganistana.

I Slovenija je najavila smanjenje broja svojih vojnika u Afganistanu.

U operaciji međunarodnih snaga (ISAF) Slovenija će učestvovati do kraja 2014. godine, ali će postupno svake godine smanjivati broj vojnika, kojih je sada 80.

Slovenski ministar odbrane Aleš Hojs u Briselu je izjavio da će već na proljeće iduće godine broj slovenskih vojnika u Afganistanu biti smanjen barem za 16 vojnika.

Slovenija će smanjiti i broj vojnika u misiji u Bosni i Hercegovini, sa 15 na 13, dok  će broj vojnika na Kosovu zadržati na sadašnjem nivou, od 300 pripadnika oružanih snaga.

Izvor: Agencije