Francuzi nakon drame u finalu Eurobasketa

Košarkaška reprezentacija Francuske igrat će protiv Litve u finalu Eurobasketa u Sloveniji nakon što su u polufinalnom ogledu, nakon prave drame, pobijedili favoriziranu Španjolsku 75:72 (14:18, 6:16, 23:15, 22:16, 10:7).

Francusku je do pobjede vodio Tony Parker, postigavši 32 poena, dok je u španjolskim redovima najbolji pojedinac bio Marc Gasol s 19 poena i devet skokova.

Litva je prethodno visoko porazila Hrvatsku sa 77:62 (24:19, 16:18, 21:8, 16:17).

Jedini raspoložen u reprezentaciji Hrvatske bio je Bojan Bogdanović s 15 poena, dok su Jonas Mačiulis s 23 i Linas Kleiza s 22 poena, čemu je dodao i 11 skokova, predvodili Litvu do velikog trijumfa.

Repeša: Dan odmora za broncu

“Mislio sam da možemo otići do kraja, ali mora se priznati da je pobijedila bolja i atletski jača ekipa, što je iznimno važno za ovakav maratonski turnir. Bili smo fizički i mentalno potrošeni. No, sada imamo dan odmora da se pripremimo za susret koji donosi brončanu medalju”, rekao je izbornik Jasmin Repeša nakon utakmice.

Nakon osam uzastopnih pobjeda, Hrvatska je u polufinalu odigrala vrlo lošu utakmicu što je Litva iskoristila za uvjerljivu pobjedu.

Bio je ovo sedmi međusobni susret Hrvatske i Litve na velikim natjecanjima, a svih sedam dobila je Litva.

Ukrajina će igrati za peto mjesto

Poznati su i parovi razigravanja za poredak od petog do osmog mjesta, nakon što je u duelu dvije poražene reprezentacije iz sinoćnih četvrtfinalnih susreta Ukrajina pobijedila Italiju rezultatom 66:58 (13:17, 22:17, 16:14, 15:10) te izborila plasman na svjetsku smotru najboljih košarkaša.

Ukrajinu je do trijumfa ponovno vodio Eugene Jeter, postigavši 20 poena, dok su u redovima Talijana najbolji bili Pietro Aradori s 15 poena i devet skokova, te Nicolo Melli s osam poena i osam skokova.

Ovom pobjedom, Ukrajina će za peto mjesto igrati protiv Slovenije, dok će Italija igrati protiv Srbije za sedmu poziciju i odlazak na Svjetsko košarkaško prvenstvo koje se iduće godine igra u Španjolskoj. Plasman na Mundobasket osigurat će prvih sedam reprezentacija na turniru.

Izvor: Al Jazeera i agencije