Francuzi izbacili Amerikance s Mundobasketa

Francuzi su potpuno zasluženo stigli do velike pobjede; većim dijelom utakmice potpuno su kontrolirali dešavanja na terenu i rezultat (EPA)

Košarkaška reprezentacija Francuske plasirala se danas u polufinale Svjetskog prvenstva u Kini nakon što je u četvrtfinalu pobijedila favoriziranu selekciju Sjedinjenih Američkih Država 89:79, prenose agencije.

Njihov protivnik u borbi za finale bit će Argentina, koja je jučer u četvrtfinalu nadigrala Srbiju 97:87.

Francuze je do pobjede predvodio sjajni Rudy Gobert s double-double učinkom (21 poen i 16 skokova), a velika podrška bili su mu Evan Fournier s 21 i Nando de Colo, koji je postigao 16 poena.

Francuzi su potpuno zasluženo stigli do velike pobjede. Većim dijelom utakmice potpuno su kontrolirali dešavanja na terenu i rezultat. Amerikanci su tek u finišu trećeg i početkom četvrtog perioda uspjeli preuzeti vodstvo, ali su se Francuzi brzo trznuli i opet vratili kontrolu nad utakmicom. U završnici utakmice Francuska je pametnom igrom uspjela sačuvati prednost i plasirati se u polufinale.

Poraženi Amerikanci igrat će protiv košarkaša Srbije u borbi za plasman od petog do osmog mjesta, a taj susret na programu je sutra od 13 sati.

Historijski uspjeh

Polufinale su nešto kasnije, prvi put u historiji, izborili i Australci, koji su u posljednjem četvrtfinalnom susretu pobijedili Češku 82:70.

Za prvo finale u historiji svjetskih prvenstava košarkaši Australije borit će se protiv Španije.

“Boomersima” je već ulazak u polufinale najveći uspjeh. Dosad nikad nisu prošli dalje od četvrtfinala; dvaput su bili peti. I Česi mogu biti zadovoljni uprkos porazu jer su u svom premijernom nastupu na Mundobasketu odmah stigli do četvrtfinala.

Australiju su do pobjede predvodili Patty Mills s 24 poena i šest asistencija, te Chris Goulding sa 14 poena.

Kod Čeha su najefikasniji bili Patrik Auda s 21 poenom, te Tomaš Satoransky, koji je upisao 13 poena, 13 asistencija i devet skokova. Pavel Pumprla dodao je 10 poena.

Izvor: Agencije