Francusku su ‘Žuti prsluci’ do sada koštali 2,5 milijarde eura

Trijumfalna kapija bit će u subotu zatvoren zbog najavljenog protesta Žutih prsluka (EPA)

Poznati francuski historijski spomenik Trijumfalna kapija bit će u subotu zatvoren iz predostrožnosti zbog najavljenog protesta građanskog pokreta Žuti prsluci, prenosi Beta, pozivajući se na francusku televiziju LCI.

Pariska policija je saopćila da su zabranjena okupljanja pripadnika pokreta u aveniji Jelisejskih polja i u krugu Trijumfalne kapije gdje su tokom protesta u decembru 2018. godine izbili neredi i pričinjena znatna materijalna šteta.

Okupljanja Žutih prsluka bit će zabranjena i oko Eiffelovog tornja, na trgu Trocadero, u blizini sjedišta vlade i parlamenta, oko katedrale Notre-Dame i željezničkih stanica.

Godišnjica protesta

Vlada je navela da su Žuti prsluci do sada koštali Francusku 2,5 milijarde eura od čega je dobar dio odlazio na otklanjanje posljedica protesta koji su se često završavali nemirima.

U nedjelju, 17. novembra bit će tačno godinu dana od početka protesta pokreta Žuti prsluci.

Protesti Žutih prsluka počeli su zbog povećanja cijena goriva za automobile, da bi potom dobili političke konotacije i postali uopćeni pokret protiv aktuelne administracije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Izvor: Al Jazeera