Francusko tužilaštvo podnijelo zahtjev za suđenje Fillonu

Fillon je negirao optužbe karakterizirajući ih kao kampanju kleveta (EPA)

Ured finansijskog tužilaštva zatražio je da bivši francuski premijer Francois Fillon i njegova supruga budu poslani na suđenje pod optužbom za korupciju, izjavio je neimenovani sudski zvaničnik.

Fillonova kandidatura za predsjednika 2017. godine je propala zbog optužbi da je za suprugu Penelope i dvoje djece osigurao dugogodišnje, praktično nepostojeće poslove u parlamentu, u vrijednosti višoj od milion eura, podsjeća AP.

Neimenovani zvaničnik iz ureda finansijskog tužilaštva potvrdio je pisanja medija o tome da je poslat zahtjev za suđenje Fillonu i njegovoj supruzi.

Fillon (64) je negirao optužbe, karakterizirajući ih kao kampanju kleveta, prenosi Tanjug.

Obećanja i zaposlenja

On je ranije priznao da je zaposlio suprugu i djecu, ali je tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima i radnim mjestima.

U predsjedničkoj kampanji se isticao najavama da će srezati javnu potrošnju, između ostalog, i radikalnim smanjenjem broja zaposlenih u javnim službama.

Govorio je o rezanju pola miliona radnih mjesta u pet godina, što su njegovi protukandidati odbacili kao opasnu i neprovedivu mjeru.

Protiv njega i njegove supruge je 2017. godine podignuta preliminarna optužnica, koja, između ostalog, podrazumijeva zloupotrebu javnih sredstava, navodi agencija.

Izvor: Agencije