Francusko pravosuđe traži ukidanje imuniteta Marine Le Pen

Marine Le Pen
Le Pen je odbila doći pred saziv sudija zbog mogućeg ispitivanja, pozivajući se na imunitet (Reuters)

Francusko pravosuđe zatražilo je od europskog parlamenta ukidanje imuniteta Marine Le Pen koja je pod istragom zbog sumnji u fiktivno zapošljavanje parlamentarnih pomoćnika njezine stranke Nacionalna fronta (FN), rečeno je u petak iz sudskog izvora.

Kandidatkinja stranke krajnje desnice za francuske predsjedničke izbore odbila je 10. ožujka doći pred saziv sudaca radi mogućeg ispitivanja te afere pozivajući se na svoj imunitet.

Suci za područje financija u Parizu uputili su zahtjeve za ukidanje parlamentarnog imuniteta Marine Le Pen, kao i još jedne eurozastupnice FN-a, potpisane 29. i 30. ožujka, istaknuo je sudski izvor.

Zahtjev devet dana prije izbora

Ti su zahtjevi upućeni pariškom tužiteljstvu te potom općem tužiteljstvu koji ih prebacuje, kako to nalaže postupak, administrativnim službama prije nego ih se šalje europskom parlamentu.

“To je normalno, riječ je o uobičajenom postupku, nisam iznenađena”, reagirala je Le Pen na Franceinfu, devet dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, prenosi Hina.

Unaprijed je dala na znanje da neće prisustvovati nikakvom sazivu prije isteka izbornih rokova.

U petak je kazala kako ne žali zbog te odluke.

Agencija AFP primjećuje da vijest dolazi svega devet dana uoči prvog kruga krajnje nepredvidljivih predsjedničkih izbora 23. travnja.

Istraga je vezana za optužbe koje je Europski parlament uputio Le Pen da je prevarila ovu instituciju za 340.000 eura, potrošivši taj novac namijenjen suradnicima europarlamentaraca na osobnu suradnicu Le Pen i njezinog tjelohranitelja na poslovima obavljenim u Francuskoj, prenosi Tanjug.

Istražitelji u sjedištu Nacionalnog fronta

Istražitelji su prošlog mjeseca upali u sjedište Nacionalnog fronta da bi utvrdili kako je ta stranka koristila novac iz europskih fondova namijenjen za plaće 20 suradnika koji su prijavljeni da rade u Europskom parlamentu, a obavljali su poslove na drugim mjestima.

Agencija Reuters prenosi da je Le Pen na francuskoj televiziji upitana hoće li pozvati zastupnike u Europskom parlamentu da odbiju zahtjev francuskog Državnog tužiteljstva.

“To je rasprava koju ćemo imati u Odboru za pravosuđe Europskog parlamenta”, rekla je ona i odbila pružiti daljnji komentar.

Izvor: Agencije