Oglasi

Francusko-njemački apel za otvaranje granica zemalja EU

Dvije zemlje moraju raditi na neposrednoj obnovi slobodnog kretanja unutar šengenskog prostora kada se za to steknu uslovi.
Granice unutar Evropske unije zatvorene su zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusaEPA-EFE

Predsjednici francuskog i njemačkog parlamenta, Richard Ferrand i Wolfgang Schauble, apelirali su na što skorije otvaranje granica evropskih zemalja, poslije višesedmične blokade zbog pandemije korona virusa.

"Francuska i Njemačka moraju raditi na neposrednoj obnovi slobodnog kretanja unutar šengenskog prostora kada se za to steknu uslovi", navode Ferrand i Schauble u zajedničkom saopćenju dostavljenom AP-u, prenosi Beta.

Pozdravili prijedlog Merkel i Macrona

U saopćenju se navodi da zatvaranje francusko-njemačke granice već ima posljedice, posebno u pogledu percepcije francusko-njemačkih odnosa.

Tekst je objavljen dva dana uoči sastanka Francusko-njemačke parlamentarne skupštine, posvećene lekcijama koje treba naučiti u Evropi iz pandemije korona virusa.

Ferrand i Schauble su pozdravili projekat stimulacije privrede sa 500 milijardi eura, koji su predložili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.