Francuskinje koje su u Parizu napale muslimanke optužene za rasizam

Pojedini korisnici društvenih mreža optužili su francuske medije da su ostali nijemi na napad, koji smatraju isključivo antimuslimanskim (EPA)

Dvije žene optužene da su u blizini Ajfelovog tornja u Parizu nožem napale druge dvije žene koje su bile pokrivene te im pokušale otrgnuti marame suočit će se s optužbama za napad i rasizam, rekli su agenciji AFP izvori iz pravosuđa.

Napad se desio u jeku rasnih tenzija u zemlji, nakon što je prošle sedmice ubijen francuski nastavnik koji je učenicima pokazivao karikature poslanika Muhammeda.

Dvije optužene žene, koje su bile pijane, naišle su na grupu muslimanskih žena i djece u parku u podnožnju Ajfelovog tornja.

Muslimanska porodica žalila se na psa koji je vodila jedna od dvije optužene žene, jer ga je smatrala opasnim.

Nakon rasprave, jedna od žena je izvukla nož i napala dvije pokrivene žene starosti 19 i 40 godina.

Jednoj žrtvi probijena pluća

Četrdesetogodišnjakinja je zadobila šest ubodnih rana i primljena je u bolnicu s probijenim plućima.

Mlađa žrtva je ubodena tri puta i nakon tretmana je puštena iz bolnice.

Obje žrtve tvrde da su ih žene koje su ih napale zvale “prljavim Arapima” i da su im rekle: “Ovo nije vaš dom.”

Napad je izazvao reakcije na društvenim mrežama, na kojima su pojedini korisnici optužili francuske medije da su ostali nijemi na napad, koji smatraju isključivo antimuslimanskim.

Glavnoj osumničenici je izrečena preventivna mjera pritvora, dok je njena prijateljica puštena uz kauciju, tvrde izvori bliski istrazi.

Par je u srijedu optužen za napad uz upotrebu oružja, pijanstvo, rasno vrijeđanje, a pridodata je i činjenica da su napad izvele zajedno.

No, advokat žrtava Arie Alimi pozvao je na jaču akciju protiv optuženih žena, optužujući ih da su pokušale izvršiti ubistvo iz rasnih i vjerskih motiva.

‘Ta stvar koju imaš na glavi’

Rekao je da su jednoj od žena koje su izvršile napad naročito smetale marame, koje je nazvala “ta stvar koju imaš na svojoj glavi”.

Optužio ih je i za pokušaj da pocijepaju marame, kao i za pokušaje da udare žrtve u glavu.

Optuženice negiraju da su vrijeđale žrtve na rasnoj osnovi.

Njihov advokat Brenard Solitude upozorio je na “preuveličavanje događaja” te je rekao da je važno držati se činjenica, a to je, kako je kazao, “sukob koji je izbio nakon izrečenih uvreda”.

Izvor: Agencije