Francuski zastupnici: Zaustavite tiraniju u Saudijskoj Arabiji

Autoritarni zaokret Rijada počeo je usponom prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (Reuters)

Nekoliko francuskih zastupnika osudilo je spiralu diktature koju, prema njihovim riječima, provodi saudijski režim, počevši od atentata na novinara Jamala Khashoggija, pa sve do kršenja prava aktivistica, poput Loujain al-Hathloul, navodeći da tu nije kraj.

Pozvali su Vladu svoje zemlje da pojasni prirodu odnosa s tom državom koja kupuje francusko oružje i koristi ga u ratu u Jemenu.

Zastupnici su potpisali peticiju u kojoj su pojasnili da Saudijska Arabija ima jedinstven značaj na vjerskom i ekonomskom nivou, skrećući pažnju na represivne politike saudijskog prestolonasljednika i njegovu željeznu pesnicu, što su osudili na propast.

Glavni igrač na naftnoj mapi

Istakli su kako je došlo vrijeme da se Saudijska Arabija vrati trezvenoj politici, koja poštuje osnovna ljudska prava.

Ovo je tekst peticije koji su potpisnici objavili na francuskom portalu Mediapart:

“Niko ne može poreći presudan značaj Saudijske Arabije u geopolitici Bliskog istoka i općenito u muslimanskom svijetu.

To je zemlja svetih islamskih mjesta i glavni igrač na svjetskoj naftnoj mapi, a Kraljevina uživa i jedinstven položaj na globalnom nivou.

Zbog svega toga stabilnost te države ključna je i za budućnost muslimana širom svijeta i za zdravlje svjetske ekonomije.

Nema sumnje da su glavne sile oduvijek razumijevale tu ključnu ulogu Saudijske Arabije, što je bilo vidljivo tokom posljednjih desetljeća kroz pružanje podrške ili čak zaštite toj zemlji.”

Željezna pesnica Bin Salmana

“Međutim, iako je ta blagonaklonost bila potrebna, ona ne bi trebala biti sinonim za bilo kakav oblik sponzoriranja režima, koji sve dublje uranja u represivnu tiraniju, što je zabrinjavajuće.

Zapravo, autoritarni zaokret Rijada počeo je usponom prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana nakon što mu je otac Salman, sadašnji kralj Saudijske Arabije, omogućio da se domogne vrha piramide vlasti.

Prinčeva goruća ambicija i neobuzdana želja da preuzme poluge moći u svoje ruke prisilili su ga da utiša svaki glas protivljenja.

U razmaku od dvije godine njegov odnos prema poštivanju ljudskih prava postao je izvor zabrinutosti.

Pokretanjem masovne kampanje zastrašivanja, koja je rezultirala neprimjerenim hapšenjima istaknutih članove njegove porodice, bezobzirni Bin Salman uspio je nametnuti željeznu pesnicu s namjerom da obnovi zid straha koji je, makar nakratko, ‘arapsko proljeće’ uspjelo srušiti.

Takva strategija, prema našem mišljenju, ne samo da je osuđena na neuspjeh nego je i kontraproduktivna iz najmanje tri razloga.

Prvo, režimi koji guše težnje svojih naroda i tlače svoje građane – što dokazuje i historija – osuđeni su na propast.

Hapšenje intelektualaca i liberala

“Drugo, nema sumnje da su Saudijci i Saudijke željni slobode i da su spremni učestvovati u realizaciji nacionalnog projekta svoje zemlje te da od toga neće odustati.

U društvu u kojem je dvije trećine stanovnika mlađe od 30 godina i gdje je stopa prodora društvenih mreža među najvišima u svijetu griješi svako ko smatra da će to društvo – i ovakva situacija – ostati na marginama izgradnje zajedničke sudbine svoje države.

Na kraju, nema sumnje da je strategija promoviranja Bin Salmana širom svijeta kao snažne osobe i liberalnog reformatora zapala u ćorsokak kada su se počele širiti vijesti o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, povredama prava aktivistica, među kojima je i Loujain al-Hathloul, danas počasna građanka Pariza (koja je još iza zatvorskih rešetaka).

Bin Salmanov imidž na svjetskoj sceni naglo je ukaljan kad je saudijski režim prije gotovo dvije godine odlučio uhapsiti desetke intelektualaca i liberala samo zato što su iskazivali kritičke stavove prema postojećem režimu.

Bez sumnje, najizrazitiji slučaj je Salman al-Ouda, koji spada u najutjecajnije vjerske reformatore u muslimanskom svijetu, poznat čak i među zapadnim akademskim elitama, čiji slučaj danas postaje zabrinjavajući.”

U jednom danu 37 ubistava

“Poput njega, deseci drugih političkih zatvorenika još su u zatvoru u alarmantnim uvjetima, protiv nekih su izrečene i smrtne presude, a sve upućuje na to da se treba bojati najgoreg.

Daleko od slike zemlje koja je okrenula stranicu vjerskog mračnjaštva, Rijad je ove godine udvostručio broj pogubljenja.

U samo jednom danu počinjeno je 37 ubistava, što je izazvalo val negodovanja širom svijeta.

Taj slučaj dokaz je za pristranost pravosudnog sistema jer je većina ovih žrtava pripadala šiitskoj manjini, a pojedini su bili i maloljetnici u vrijeme suđenja.

Osim tih unutrašnjih razmatranja, vanjskopolitička strategija Rijada također predstavlja izazov.

Intervencije u Libanu, blokada Katara i agresivna diplomatija prema Iranu prikazuju Saudijsku Arabiju kao regionalnog aktera koji je nepredvidiv, kompulzivan ili čak neodgovoran.

S druge strane, žestoki rat Saudijske Arabije u Jemenu i zločini protiv čovječnosti koji sve to prate mogu samo dovesti u pitanje vodstvo zemlje koja se bori protiv jedne od najsiromašnijih zemalja na planeti.”

Posrnuli režim

“Međutim, to ne oslobađa odgovornosti ni milicije pokreta Husi (koje imaju indirektnu podršku Teherana).

Ističemo da ovaj rat, koji je Saudijska Arabija pokrenula u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, mora hitno prestati jer su njegove humanitarne posljedice strašne i mogu destabilizirati regiju koja je već u centru oluje.

Iz svih ovih razloga vrijeme je da se Saudijska Arabija vratiti odmjerenoj politici, koja poštuje osnovna ljudska prava.

U tom kontekstu zapadne zemlje, uključujući Francusku, trebale bi preuzeti svoju odgovornost i ne zatvarati oči na prestupe aktuelnog saudijskog režima, koji je posrnuo.

U protivnom, bit će potrebno osloniti se na mobilizaciju civilnog društva, koje nam, od Velike Britanije do Norveške, sve više i više pokazuje da se univerzalni ideali pravde, zakona i slobode ne mogu žrtvovati na oltaru radi komercijalnih ugovora, ma koliko oni bili profitabilni.

Lista prvih potpisnika

Clementine Autain, parlamentarna zastupnica stranke La France Insoumise (Nepokorena Francuska), za departman Seine-Saint-Denis;

Esther Benbassa, članica francuskog Senata iz stranke Evropa-Ekologija-Zeleni u Parizu;

Eric Coquerel, član Senata iz stranke La France Insoumise za departman Seine-Saint-Denis;

Sebastien Nadot, zastupnik u Nacionalnoj skupštini Francuske za departman Gornja Garona;

Michele Rivasi, članica Evropskog parlamenta iz stranke Evropa-Ekologija-Zeleni.

Izvor: Agencije