Oglasi

Francuski 'VINCI Airports' preuzeo upravljanje beogradskim aerodromom

Ugovor o koncesiji za aerodrom 'Nikola Tesla' na 25 godina potpisan je 22. marta 2018.
Brnabić je navela da aerodrom ostaje u vlasništvu dioničara, od kojih je većinski SrbijaArhiva

Francuska kompanija "VINCI Airports" danas je svečano preuzela upravljanje beogradskim aerodromom "Nikola Tesla", a predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da koncesija za aerodrom koja je data francuskoj kompaniji na 25 godina ima strateški značaj za promociju potencijala Srbije u svijetu, ali i veću posjetu stranih turista.

Kako javlja Anadolija, Brnabić je navela da aerodrom ostaje u vlasništvu svojih dioničara, od kojih je većinski Srbija (s 83,5 posto udjela).

"VINCI je naš strateški važan partner, koji će s nama dodatno promovisati potencijale Srbije u svetu", rekla je Brnabić i istakla da partnerstvo s tom kompanijom predstavlja prvu koncesiju u historiji Srbije.

Investicije od 732 miliona eura

Kako je ocijenila, partnerstvo s kompanijom "Etihad Airways" bilo je osnov za novi početak te je na kraju 2018. aerodrom imao 5,6 miliona putnika, što je "najviše u istoriji".

"Naš plan je da ovo partnerstvo i zajednička vizija dovedu do povećanja turističke i poslovne posete Srbiji i da na ovom aerodromu dočekujemo 15 miliona putnika godišnje", rekla je premijerka Srbije, koja je dodala da će partnerstvo osigurati investicije od 732 miliona eura u infrastrukturu aerodroma.

Predsjednik kompanije "VINCI Airports" Nicolas Notebaert naveo je da će tokom trajanja koncesije biti poboljšani uvjeti poslovanja samog aerodroma

Predstavnici Vlade Srbije, aerodroma "Nikola Tesla" i "VINCI Airports" 22. marta 2018. potpisali su ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.