Francuski sudija pomaže novinarima u Srbiji

I dalje se istražuju ubistva Milana Pantića, Dade Vujasinović (na slici) i Slavka Ćuruvije

Komisija za istinu o ubistvima novinara u Srbiji angažirala je prvog stranog saradnika-konsultanta, istražnog sudiju iz Francuske Alaina Biroua, a formirane su tri radne grupe unutar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje će pomagati u radu ove komisije.

Komisija aktivno radi na prikupljanju svih zabijleženih informacija kako bi se došlo do preciznih informacija o kretanju lica za koja se sumnja da su bili učesnici priprema ubistava ili direktni egzekutori, a koja, iz različitih razloga, do sada nisu bila dostupna ili su bila samo djelimično dostupna istražnim organima.

Do sada je usvojen Poslovnik o radu Komisije, kojim su utvrđeni organizacija, način rada i postupak donošenja odluka, prenosi Tanjug.

Poslovnik je i fomalno omogućio ideju da Komisija unutar sebe osniva radne grupe, ali i da od tog trenutka može angažirati strane eksperte i druga lica za koja se procjenjuje da će svojim doprinosom učiniti rad Komisije efikasnim i kvalitetnim.

Prvi strani ekspert koga je Komisija angažovala u svojstvu saradnika-konsultanta je istražni sudija iz Francuske Alain Biruo.

Pored ovoga, formirana je i dokumentaciona i radna soba Komisije.

Analiza podataka

Radna soba se nalazi u Upravi kriminalističke policije (UKP) i tu se čuvaju sva dokumenta koja se odnose na ubistva Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Dokumentacija je dostupna svim članovima i radnim grupama Komisije.

Sva dokumenta su metodološki obrađena i nalaze se u bazi operativnih podataka UKP-a.

Radna soba je opremljena adekvatnom informatičkom opremom neophodnom za analizu podataka.

U međuvremenu su formirane tri radne grupe unutar MUP-a koje će pomagati u radu Komisije, a svaka od njih radi na jednom slučaju ubistva novinara.

Rukovodioci radnih grupa su već počeli podnositi usmene izvještaje Komisiji, a posljednje dvije sjednice su bile posvećene detaljnoj prezentaciji dosadašnjih istraga, analizi dosadašnjih problema, definiranju ciljeva i određivanju prvih narednih koraka radnih grupa.

Izvor: Agencije