Francuski sud odbio izručiti Haradinaja Srbiji

Istražno vijeće Apelacionog suda u francuskom gradu Colmaru odbilo je u četvrtak zahtjev Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja, koga tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu, i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva vlasti Srbije za njegovo izručenje, navodi se u saopćenju Apelacionog suda u Colmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo u roku pet dana uložiti žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, prenosi Tanjug.

Nakon odluke suda Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da je “ovo pobjeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovjek da se vrati kući.

‘Ova je bitka dobijena’

Obratio se svojim pristalicama ispred suda, rekavši da je “ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci.

Odluka suda o oslobađanju bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova u sudnici je dočekana aplauzom.

“Budući da sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strasbourgu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocjeno”, rekao je Haradinaj.

Odluka suda na Kosovu je dočekana vatrometom i slavljem, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. 

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Oslobođen pred Haškim tribunalom

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Vlada Kosova pozdravila je odluku francuskog suda i smatra da je potjernica iz Srbije bila nezakonita i neopravdana. Saopćila je da je odluka suda “potvrda da je pravo na strani Haradinaja”.

Thaci: ‘Dobra vijest za Kosovo’

“Potjernice iz Srbije protiv Haradinaja i drugih boraca OVK-a političke su”, navodi se u saopćenju.

Čestitajući građanima Kosova na oslobađajućoj presudi i pobjedi nad manipulativnim naporima Srbije, Vlada “izražava trajnu opredijeljenost da uloži maksimalne napore za sprečavanje takvih oblika nepravde od Srbije ubuduće”.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je da je odluka francuskog suda o oslobađanju Haradinaja dobra vijest za Kosovo.

U prvoj reakciji na ovu odluku on je na Facebook-profilu napisao da je ova odluka dokaz nepravednih optužbi Srbije prema pripadnicima OVK-a.

“Presuda suda u Colmaru da se g. Haradinaj vraća na Kosovo dobra je vijest za njegovu porodicu, saradnike i sve građane Kosova. Još jednom je dokazano da su optužbe Srbije protiv OVK-a nepravedne i protivne demokratskim principima”, napisao je Thaci.

Vijest o oslobađanju Haradinaja u Prištini je dočekana vatrometom i pucnjavom.

Haradinajeva supruga Anita rekla je kosovskim medijima da očekuje da njen suprug u Prištinu stigne između 19:30 i 20:00.

Najavila je da će se tim povodom građani Kosova okupiti na Trgu Zahir Pajaziti u Prištini, gdje će im se Haradinaj obratiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije