Oglasi

Francuski sud ne odustaje od Strauss-Kahna

Odbačen zahtjev bivšeg šefa MMF-a da se poništi optužnica u slučaju prostitucije u aferi Carlton.
Strauss-Kahn odbacio optužbeReuters

Francuski sud odbacio je u srijedu zahtjev bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna za poništenjem optužnice u slučaju prostitucije u kojem bi mogao biti procesuiran za svodništvo, rekli su njegovi advokati.

Odluka suda iz Douaija na sjeveru Francuske objavljena je sedam dana nakon vansudske nagodbe o isplati novčane odštete koju je Strauss-Kahn postigao sa sobaricom u New Yorku, koja ga je optužila za seksualni napad

Odstupio s dužnosti

"Advokatski tim Dominiquea Strauss-Kahna uvjeren je da će on u konačnici biti oslobođen od te apsurdne optužbe za svodništvo", rekao je advokat Henri Leclerc.

Bivši čelnik MMF-a morao je nakon seksualnog skandala u New Yorku odstupiti s te dužnosti, a raspali su mu se i planovi da se kandidira za francuskog predsjednika.

Francuski sud istražuje takozvanu aferu Carlton, prema imenu hotela gdje su se odvijale zabave s prostitutkama.

Odbrana tvrdi da Sud nema na temelju čega procesuirati Strauss-Kahna za svodništvo, koje je kažnjivo, dok je prostitucija dopuštena zakonom.

Advokati Strauss-Kahna kazali su da je njihov klijent prisustvovao "slobodnim" zabavama, ali da nije znao da su neke od žena na tim zabavama bile plaćene.

Izvor: Agencije