Francuski premijer: Povećanje cijene goriva, uprkos protestima

Francuska vlada poručuje da neće mijenjati svoju fiskalnu i ekološku politiku, uprkos mobilizaciji demonstranata "u žutim prslucima" (Reuters)

Uprkos protestima širom Francuske zbog povećanja cene goriva i visokih cena putarina, francuski premijer Edouard Philippe poručuje da na snazi ostaje povećanje akciza na gorivo.

“Kurs koji smo odredili je dobar i držaćemo ga se. Ne možete menjati pravac kako vetar duva”, izjavio je Philippe u intervjuu za tv stanicu “Frans-2”, preneo je AP.

Širom Francuske tokom vikenda je protestovalo skoro 300.000 ljudi koji su paralisali saobraćaj.   

Majka s djetetom optužena za ubistvo demonstranta

Na protestima je u nedelju, prema najnovijim podacima ministra unutrašnjih poslova Christophea Castanera, povređeno 409 ljudi.

On je rekao za radio RTL da je 14 osoba zadobilo teške povrede, kao i da je povređeno takođe 14 vatrogasaca i pripadnika policije, prenosi AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je na 2.034 lokacije u protestima u subotu učestvovalo 287.710 ljudi, a da je cele noći bilo aktivno 3.500 demonstranata.

U saopštenju se navodi da je od 282 privedene osobe 73 uhapšeno tokom noći, kao i da je 157 zadržano u policiji.

Jedna 50-godišnja žena je stradala tokom protesta u nedelju, kada se majka s detetom koja se nalazila u kolima uspaničila pošto su učesnici protesta okružili njen automobil i počeli da lupaju po krovu.

Protiv žene vozača podignuta je preliminarna optužnica za ubistvo.

Francuska vlada je poručila da neće menjati svoju fiskalnu i ekološku politiku, uprkos mobilizaciji demonstranata “u žutim prslucima”.

Veće cijene za manju potrošnju fosilnih goriva

“Što se tiče ekološke fiskalnosti, nastavljamo s planom. U suprotnom, bismo bili nesavesni”, izjavio je za Le Parisien ministar za ekološku i solidarnu tranziciju Francois de Rugy.

Kako je naveo, vlada je izabrana da reši probleme i to će nastaviti da čini bez uzmicanja.

Povećanje cene fosilnih goriva deo je strategije predsednika Emmanuela Macrona da se odustane od te vrste goriva, a mnogi vozači ih smatraju kao ravnodušnost vrha vlasti prema svakodnevnim ekonomskim problemima građana.

Prema rezultatima ankete lista Journal du dimanche, 62 odsto Francuza smatra da treba dati prioritet kupovnoj moći građana, a ne energetskoj tranziciji.

Isto istraživanje pokazuje da su glavni motivi protesta, prema mišljenju Francuza, pored povećanja cena goriva, i prekomerni porezi kao i gnev prema političarima i predstavnicima vlasti.

Izvor: Agencije