Oglasi

Francuski premijer: Cilj Macronovih mjera je da se rad isplati

Edouard Philippe je u Parlamentu detaljno obrazložio i branio mjere koje su najavljene kao odgovor na proteste 'žutih prsluka'.
Edouard Philippe je ukazao na jednu od ključnih mjera - povećanje minimalne zarade za 100 euraEPA

Francuski premijer Edouard Philippe podržao je u utorak u Parlamentu mjere koje je predsjednik Emmanuel Macron najavio u ponedjeljak, a zastupnicima je više puta poručio da je cilj tih mjera da se "rad isplati".

Tokom sjednice, na kojoj su mu zastupnici postavljali pitanja, premijer je detaljno obrazložio i branio mjere koje su najavljene kao odgovor na proteste "žutih prsluka", prenose francuski mediji.

"Rad se mora isplatiti. Moramo ubrzati cjelokupne mjere za radnike s najnižim primanjima", više puta je istakao Philippe, poručivši da Vlada želi "ići dalje, jače, brže".

Premijer je ukazao na jednu od ključnih mjera - povećanje minimalne zarade za 100 eura počev od 1. januara, "a da to ni euro neće koštati poslodavce, jer će tu mjeru finansirati država".

'Velika nacionalna debata'

"Kada je minimalna zarada bila povećana za 100 eura? Nikada", rekao je Philippe obraćajući se opoziciji.

Premijer je govorio i o "velikoj nacionalnoj debati" koju želi Macron, za koju je kazao da bi se trebala odnositi na "ekološku tranziciju, fiskalnost, demokratiju, organizaciju države ili političko predstavljanje", a bit će održana od 15. decembra do 1. marta.

Prema njegovim riječima, ta debata će biti otvorena za sve.

Priznavši da je ta ideja "ambiciozna", Philippe je zaključio da "mnogo toga treba čuti, a zatim mnogo toga uraditi".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.