Francuski obavještajac otkriva tajne o Assadu, Trumpu i Boutefliki

Zbog Donalda Trumpa smo svjedoci kolapsa multilateralizma, što je krajnje zabrinjavajuće, kaže Bernard Bajolet (AP)

U razgovoru s francuskom Asocijacijom diplomatskih novinara (Association de la presse diplomatique), Bernard Bajolet, direktor francuske obavještajne službe DGSE u periodu od 2013. do 2017. godine, ispričao je nekoliko anegdota o tri čelnika koji su još uvijek na vlasti.

Tokom ručka s novinarima, Bajolet je iznio pojedine detalje iz svoje knjige Sunce više ne izlazi na istoku (Le soleil ne se leve plus a l'est), koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

Bajolet, nekadašnji ambasador u Alžiru, Damasku, Bagdadu i Kabulu, otkrio je novinarima pojedine anegdote.

Naravno, dozvolio je da se objave samo neke od njih, među kojima su i zanimljivosti o alžirskom predsjedniku Abdelazizu Boutefliki, sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Abdelaziz Bouteflika

Kada je riječ o Boutefliki, Bajolet je nedavno rasrdio građane Alžira svojom izjavom da alžirski predsjednik “živi na aparatima”, ali je ovog puta rekao da Boutefliki želi dug život.

S druge strane, istakao je da “mumificiranje alžirske vlasti ide u prilog samo pojedinim oportunističkim skupinama”.

“Prilikom posljednjeg dolaska predsjednika Bouteflike na liječenje u Francusku, tražio sam da ga vidim. On je to odbio, pa sam mu poslao veliku košaru čokolade. Zauzvrat mi je poslao tako veliki buket cvijeća da nije mogao stati u moj ured”, dodao je Bajolet, kako prenosi francuski list L'Obs.

Bashar al-Assad

Što se tiče Bashara al-Assada, Bajolet kaže da ga je pogrešno procijenio, jer nije vjerovao da ima bilo kakve političke ambicije.

Dodao je da je pronašao bilješku u svom arhivu, u kojoj jedan od njegovih saradnika iz Damaska kaže da bi Bashar mogao zauzeti mjesto svoga brata Bassela, koji je umro 1994. godine, te postati kandidat koji će naslijediti oca Hafeza al-Assada na vlasti.

Međutim, Bajolet je napisao napomenu na rubu bilješke: “Uopće ne vjerujem u ovu hipotezu. Ovog samotnjaka ne interesira ništa drugo osim medicine”.

Kazao je kako je Bashara poznavao dovoljno dobro.

Jednog dana ga je pitao: “Šta je s politikom?”

Odgovorio je da je zainteresiran samo za medicinu i zamolio Bajoleta da mu pronađe mjesto na nekom od francuskih univerziteta.

Međutim, njegov otac nije želio da Bashar studira u Francuskoj.

Kada mu je pronašao mjesto na univerzitetu u gradu Lyonu, otac ga je odbio poslati tamo, nakon čega se ispostavilo da se očeva zabrana odnosi na cijelu Francusku.

Završio je studij oftalmologije u Londonu, a ono što tada nije mogao razumjeti, kazao je Bajolet, bilo je to da je Bashara porodica prisilila na studiranje medicine kako se ne bi natjecao sa svojim bratom.

“Kada je Bashar postao predsjednik države”, dodaje Bajolet, “rekao sam sebi da je mladić previše ljubazan, pristojan i kulturan da vodi Siriju na održiv način”.

“No, potcijenio sam snažnu volju alevita da ostanu na vlasti. Oni nisu željeli ponovo postati robovi sunita, kao što su to bili prije francuskog mandata”, kazao je.

Donald Trump

Kada je riječ o Donaldu Trumpu, Bajolet kaže da ga je bivši predsjednik Francuske Francois Hollande nazvao da mu čestita pobjedu na izborima u novembru 2016. godine, a Trump je rekao: “Nuklearni sporazum s Iranom je glupost.”

Francuski predsjednik je na to odgovorio: “Znači da sam onda i ja budala.”

Osvrćući se na ovaj slučaj, Bajolet je rekao: “Ustvari, Trumpove riječi ne vrijede mnogo. Zbog njega smo svjedoci kolapsa multilateralizma, što je krajnje zabrinjavajuće.”.

Izvor: Agencije