Francuski ministar najavio zatvaranje džamije

Francuski ministar unutrašnjih poslova je kazao da je njegova zemlja ušla u novi period borbe protiv terorizma (EPA)

Više džamija i mesdžida bi moglo biti zatvoreno zbog istraga koje se vode u okviru borbe protiv terorizma u toj zemlji, kazao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve.

Istakao je kako je u prethodnom periodu u okviru vanrednog stanja u Francuskoj zbog radikalizacije zatvoreno više od 20 džamija, dok se vodi istraga protiv još nekoliko, prenosi Anadolija.

On je na sastanku s guvernerima i tužiteljima iznio detaljne podatke u vezi s mjerama koje su poduzete u okviru borbe protiv terorizma u toj zemlji od 2015. godine.

Kazao je da je njegova zemlja ušla u novi period borbe protiv terorizma.

“Od početka 2015. godine do danas u vezi s terorističkim pokretima je donesena odluka o deportaciji 80 osoba stranog porijekla. Većinu njih čine vjerski službenici koji su koristili jezik mržnje”, rekao je.

Zabrana putovanja za 430 ljudi

Istakao je da su francuske vlasti u istom periodu za 201 stranca, za koje je utvrđeno da predstavljaju rizik po sigurnost u zemlji, donijele odluku o zabrani ulaska.

Također, za 430 ljudi, osumnjičenih da se žele pridružiti različitim grupama na Bliskom istoku, donesena je odluka o zabrani putovanja izvan zemlje.

Dodao je da su francuske vlasti poduzele i mjere protiv internet portala koje provode propagandu, navodeći kako je u zemlji uvedena zabrana pristupa na 54 internet portala i 319 mail adrese.

Naglasio je da je nakon napada u Parizu, koji su se desili u novembru prošle godine, privedeno 426 osoba, dok je 95 osoba zadržano u kućnom pritvoru.

Izvor: Agencije