Francuski milijarder kupio Sotheby's za 3,7 milijardi dolara

Sotheby's je prodat u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina (EPA)

Telekomunikacijski milijarder Patrick Drahi kupio je aukcijsku kuću Sotheby's za 3,7 milijardi dolara.

Kompanija, koja je na njujorškoj berzi bila 31 godinu, sada se, nakon problematičnog razdoblja, vraća u privatno vlasništvo.

Francuski poduzetnik, kolekcionar umjetnina i osnivač telekomunikacijske kompanije Altice kupio je Sotheby's u trenutku kada postoje naznake ponovnog procvata tržišta umjetnina.

Aukcijska kuća Christie's, suparnik Sotheby'sa, u vlasništvu je, također, francuske porodice Pinault.

Za ‘Salvator Mundi’ 450,3 miliona dolara

Nakon što je finansijska kriza pogodila to tržište, Sotheby's se suočio s velikim troškovima i napadima investitora iz hedge fondova, Dana Loeba i Micka McGuirea.

Aukcijsko tržište oživjelo je novembru 2017. godine, kada je “Salvator Mundi”, dugo godina izgubljena slika Leonarda da Vincija, prodan u New Yorku za rekordnih 450,3 miliona dolara.

Aukcija je održana u Christie'su.

Sotheby's je prodao najskuplju sliku u 2018. godini, “Nu couche” Amedea Modiglianija, za 157,2 miliona dolara, a u maju “Meules”, jednu iz serije slika Claudea Moneta, za 110,7 miliona dolara.

Bila je to rekordna cijena za neko impresionističko djelo.

Posjeduje i portugalski Telecom

Drahi, koji je rođen u Maroku, preselio se u Francusku kada je imao 15 godina, gdje je počeo karijeru u Philipsu, prije nego što se pridružio podružnici američke kablovske kompanije Liberty Global.

Vodeći telekomunikacijski poduzetnik u zadnjih šest godina postao je kupovinom drugog najvećeg francuskog mobilnog operatera SFR i udjela američkih kablovskih kompanija.

Osim toga, Drahi posjeduje i portugalski Telecom.

Izvor: Agencije